10.08.2024 17:00

Ню Делхи строи мегапристанище за насърчаване на търговията между Русия и Индия

Видян 12987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индийското правителство одобри предложение за изграждане на голямо пристанище на западния бряг на страната, което да я свърже с основните световни търговски мрежи и да стимулира търговията с Русия, съобщи Ню Делхи.

Според съобщението пристанището, което ще бъде изградено във Вадхаван в щата Махаращра, ще подпомогне търговския поток по Международния транспортен коридор Север-Юг (INSTC) и Индийско-Близкоизточноевропейския икономически коридор (IMEEC).

Предложен през 2000 г., INSTC с дължина 7200 км е предназначен за транспортиране на стоки от Индия до Русия през Иран като алтернатива на традиционния маршрут през Суецкия канал. Въпреки това INSTC все още не е напълно реализиран. Каналът отново придобива значимост с оглед на рязкото нарастване на търговията между Индия и Русия.

По време на посещението си в Москва през юли индийският министър-председател Нарендра Моди подчерта значението на подобряването на свързаността с Русия, което би означавало развитие на INSTC. Двете държави са си поставили за цел до 2030 г. търговията да достигне 100 млрд. долара.


Споразумението за коридора IMEEC, което има за цел да подобри свързаността и икономическата интеграция между Азия, Персийския залив и Европа, беше подписано миналата година по време на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи. Проектът обаче се забави поради конфликта между Израел и бойците в Газа.

Включително придобиването на земя, пристанището Вадхаван ще струва 76 220 рупии (9 млрд. долара), заяви в петък пред парламента индийският министър на пристанищата, корабоплаването и водните пътища Сарбананда Соновал.

Пристанището ще бъде изградено чрез публично-частно партньорство, ръководено от Пристанищния орган "Джавахарлал Неру" и Морския борд на Махаращра, според Соновал, който очаква проектът да създаде един милион работни места.


Съоръжението ще обработва 15 милиона контейнера TEU (двадесет еквивалентни единици) след приключване на първия етап от строителството и 23,2 милиона TEU след пускането в експлоатация на втория етап, заяви служителят пред The Hindu Businessline през февруари.

След като бъде завършено, пристанището ще се нареди сред десетте най-големи контейнерни пристанища в света, според The Economic Times, и се очаква да заработи до 2030 г. Понастоящем индийското правителство управлява 12 големи пристанища в страната.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци