10.09.2024 15:17

Ново поскъпване на топлото, нови прогнози за изостряне на социалното напрежение

Видян 489 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експерти: Очаква се скок на цената на топлоенергията

Очаква се драстично повишение на цената на топлинната енергия за клиентите на всички топлофикации в България. За това алармираха експерти в областта на енергетиката. Причината за увеличаването на цената на предоставяната топлоенергия от ТЕЦ-овете се дължи на предложения Проект за изменение на Наредба № РД-16-267 от 19.03.2008 година за определяне на количеството електрическа енергия, произведена от комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

От предложените изменения в Наредбата става ясно, че има намерение занапред топлината, използвана за собствени нужди да отпадне от формулата за изчисляване на количеството на полезна топлинна енергия при комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия или казано накратко - ще бъде намалено количеството електрическа енергия, произведена по комбиниран способ. По думите на експертите по-малкото приходи от електрическа енергия ще доведе до увеличаване на цената на топлинната енергия.

Според експерти в случай, че бъдат приети промените в Наредбата за определяне на количеството електрическа енергия, произведена от комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, ще бъде затруднено постигането на показателите за високо ефективно комбинирано производство. Повишението на цената на топлоенергията, доставяна до крайния потребител, ще доведе до социално напрежение сред потребителите на всички топлофикации в страната, ползващи техните услуги.

Експертите обясниха, че така предложените промени ще доведат до затруднение на достигането на показателите за високоефективно комбинирано производство, които пряко участват в стойността на цената на топлинната енергия за крайните клиенти. Това ще даде негативно отражение и ще последва влошаване на социалния показател ниска цена на топлинната енергия за крайните ползватели на топлинни услуги от българските топлофикации.

Според експертите Министерството на енергетиката трябва да вземе отношение и да не допусне да бъдат приети подобни промени в Наредбата, за да не се създаде социално напрежение сред българското общество.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще следвате неотклонно целите си

Днес ще следвате неотклонно целите си, а това може да