Инж. Кремен Георгиев, председател на АТДБ

Свързани новини

27.09.2023 11:05

Нуждаем се от справедлив и социално поносим зелен преход: Инж. Кремен Георгиев, председател на АТДБ

Видян 451 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ще доведат ли предложените мерки в териториалните планове за справедлив преход до тежки социални последици за трите въглищни региона?



"Енергийният преход е дълъг и труден път, който трябва да извърви България в областта на енергетиката. Ние трябва да направим всички възможно да запазим стабилността на нашата енергийна система, работните места на стотиците хиляди енергетици и миньори и да се възползваме в максимална степен от нашите природни дадености.". заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България /АТДБ/ инж. Кремен Георгиев.



Според инж. Кремен Георгиев по пътя на енергийната трансформация не трябва да се пренебрегва социалният риск. "В плановете не е достатъчно ясно посочено какви са потенциалните възможности за създаване на нови възможности за заетост на хората, които ще останат без работа." подчерта инж. Георгиев.



Той поясни, че ако не се вземе решение за осигуряване на работа за заетите в енергийния сектор, а се допусне да бъдат освободени, това ще допринесе за значителен ръст на безработицата в трите големи въглищни региона.



Председателят на АТДБ припомни, че в Стара Загора, Перник и Кюстендил са пряко застрашени 20 000 работни места, а косвено засегнатите ще са над 80 000 души.


Инж. Георгиев заяви, че предложените мерки в текущия вариант на регионалните планове няма да гарантират плавен и справедлив преход от икономическа и от социална гледна точка.



Инж. Кремен Георгиев посочи, че ролята на Асоциацията е да  защитава интересите на бранша, а благодарение на труда на всички енергетици и миньори този сектор през всички тези години е бил основополагащ за развитието и конкурентоспособността на българската икономика.


Той заяви, че в лицето на АТДБ работещите могат да разчитат на надежден партньор и съюзник в бъдещото развитие на сектор "Енергетика".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби