07.06.2024 18:00

Nvidia стана втората най-скъпа компания в света

Видян 393 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сряда американският гигант в производството на чипове Nvidia изпревари Apple и стана втората най-ценна компания в света, след като оценката на дизайнера на полупроводници надхвърли 3 трилиона долара.

Изкачването на Nvidia над Apple бележи промяна в Силициевата долина, в която последната доминира от пускането на iPhone през 2007 г., отбелязва Ройтерс.

Пазарната стойност на Nvidia се намира точно зад тази на софтуерната корпорация Microsoft. Производителят на операционната система Windows също е ключов играч в индустрията на изкуствения интелект (ИИ), като е най-големият инвеститор в OpenAI, производител на ChatGPT.

В сряда цената на акциите на Nvidia се повиши с 5,2 % до над 1224 долара, което оценява компанията на 3,012 трилиона долара. Пазарната капитализация на Apple в този ден възлизаше на 3,003 трилиона долара. В четвъртък акциите на двете компании леко поевтиняха, като пазарната им капитализация достигна същото ниво от 2,98 трлн. долара. Към четвъртък Microsoft остава най-скъпата компания в света на стойност 3,16 трилиона долара.


Скокът на Nvidia се дължи на плановете на компанията за разделяне на акциите десет за едно. Инвеститорите, които притежават акции на Nvidia в края на търговията в четвъртък, ще могат да получат девет допълнителни акции за всяка притежавана от тях акция. Стойността на акциите ще бъде намалена 10 пъти, което ще направи акциите по-достъпни за дребните индивидуални инвеститори.


„Nvidia прави пари от изкуствен интелект в момента, а компании като Apple и Meta харчат за изкуствен интелект“, заяви Джейк Долархайд от инвестиционната консултантска компания Longbow Asset Management, цитиран от Ройтерс. Може би е „предрешен извод“, че Nvidia ще изпревари и Microsoft, добави той.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес не се колебайте да се изявите

Днес не се колебайте да се изявите в област, в която