Свързани новини

11.01.2022 09:24

Омбудсманът обсъди ненужните екостикери с министър Събев

Видян 2136 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Срещнах се с министъра на транспорта и съобщенията  Николай Събев в институцията на омбудсмана.
Поводът за визитата му бе отправената от мен м.г. препоръка за преосмисляне и оценка на разпоредбите за въвеждане на т.нар. „екостикери“ за моторни превозни средства до 3.5 тона, съобщи омбудсманът Диана Ковачева. Припомняме, че незаконните и ненужни „екостикери” на депутата от БСП Петър Кънев ощетиха 3 милиона български шофьори, като вдигнаха с 20 лв. цените на техническите прегледи.

 "Информирах го, че всекидневно постъпват жалби от хора, които са недоволни от начина, по който са въведени тези стикери и фактът, че те нарушават техни основни права.

 Подчертах, че идеята за по-чист въздух през екостикерите няма да сработи, защото те се отнасят само до превозни средства до 3.5 тона, т.е. извън техния обхват остават тежкотоварните камиони и автобусите, които на практика са по-големите замърсители на въздуха.

 Акцентирах, че държавата вече е инвестирала доста сериозен ресурс в системата за наблюдение през номерата на автомобилите. Ако тази система работи добре екостикерите биха били абсолютно излишни, тъй като цялата информация за автомобила, включително първата му регистрация и евростандарт се намира там.

⁉Тази информацията на практика вече се използва при определянето на годишния данък на автомобилите в резултат, на което собствениците на по-стари автомобили плащат по-големи данъци.

 Информирах министър Събев, че гражданите се оплакват, че техническият преглед на автомобилите се оскъпява допълнително, а също и че се налага по-дълго чакане за него.  
 Хората недоволстват от формалните критерии, защото не се взема предвид индивидуалното замърсяване на конкретен автомобил, а първата му регистрация и евростандарт, което ги поставя в една и съща категория.

Подчертах още, че ако се въведе такова райониране и по-старите автомобили не бъдат допускани до центъра на града - в този случай няма изградени достатъчно буферни паркинги в покрайнините, където да бъдат поети тези автомобили.

Обърнах внимание на факта, че от години има проблем с измерване качеството на атмосферния въздух, защото не всички измервателни станции са лицензирани. Т.е. въпросът е как точно можем да установим кога има реално замърсяване на въздуха.

 Акцентирах, че гражданите сигнализират, че няма унифицирана цена -  на места в по-големите градове стикерите достигат дори до 10 лв. Проблемът не е просто във физическото премахване на екостикера от автомобила и стъклото на колата. Тук става въпрос за промяна в концепцията.

Попитах с какво точно ще допринесат екостикерите като идея за по-чистия въздух, по-малкото натоварване в градовете и готова ли е системата да облекчи хората.

От своя страна министър Събев се ангажира с анализ на тази мярка и ме увери, че сигналите, които се получават от омбудсмана както по тази тема, така и по всички останали въпроси от обществен интерес, ще бъдат анализирани внимателно", заяви още Ковачева.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.01.2022 12:09

    Това си е чиста проба лобиране за вносителите на таралясници. Ако кънев ви боде очите, сменете го. Внос на таратайки над 10г. трябва да се забрани, както в Албания и Македония.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби