12.07.2024 14:29

Орбан се срещна с Тръмп заради "мирната мисия"

Видян 565 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се срещна с кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп в рамките на усилията на първия да разреши конфликта в Украйна.

Унгарският лидер, който многократно е критикувал подхода на Запада към военните действия и е призовавал за незабавно прекратяване на огъня, миналата седмица пътува до Русия, Украйна и Китай, за да обсъди перспективите за мирно уреждане. По-късно той присъства на годишната среща на върха на НАТО във Вашингтон, но не проведе разговори на високо равнище с президента на САЩ Джо Байдън.

В четвъртък, пишейки в X (бивш Twitter), Орбан заяви, че е посетил резиденцията на Тръмп "Мар-а-Лаго" във Флорида като част от това, което той нарече "мирна мисия 5.0". "Обсъдихме начините за постигане на мир. Добрата новина на деня: той ще го реши!" - отбеляза унгарският министър-председател, като публикува снимка, на която стои до Тръмп, а двамата се усмихват.

Лидерът на Републиканската партия за президентския пост отговори на Орбан, като написа в социалната мрежа "Истина": "Благодаря ти, Виктор. Трябва да има МИР, и то бързо. Твърде много хора загинаха във война, която никога не трябваше да започва!"


Преди това Орбан приветства Тръмп като "човек на мира", под чието ръководство САЩ "не са започнали нито една война". Републиканецът неведнъж се е заричал да сложи край на конфликта в Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде избран. Макар че подробностите по този план остават схематични, миналата седмица Politico съобщи, позовавайки се на източници, че Тръмп може да сключи сделка, според която "НАТО се ангажира да не се разширява повече на изток", по-конкретно в Украйна и Грузия, като същевременно проведе разговори с руския президент Владимир Путин "за това колко украинска територия може да запази Москва".

По време на посещението си в Киев унгарският лидер призова украинския лидер Владимир Зеленски да се съгласи на прекратяване на огъня с Русия - предложение, което последният отхвърли. Зеленски също така предположи, че Орбан няма необходимото влияние за водене на преговори за прекратяване на конфликта, като отбеляза, че само САЩ, ЕС или Китай могат да изпълнят тази роля.


 Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще се проявите като работни пчелички

Днес ще се проявите като работни пчелички. Не се