Минимална заплата

Свързани новини

07.06.2023 13:42

Отхвърлиха предложението на БСП за увеличаване на мин. заплата от 1 юли

Видян 1119 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът отхвърли предложението на БСП за промени в Кодекса на труда, с които се предлага механизмът за минималната работна заплата да е приложим още от 1 юли, което ще увеличи размера ѝ до между 850 и 890 лева. Това, според вносителите от левицата, ще компенсира доходите заради растящите цени и инфлацията, предаде БНР.

124 депутати гласуваха "против", а "за" - 22, въздържаха се 31. "Възраждане" не участваха в гласуването. ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ гласуваха "против".

БСП предлагат минималната работна заплата се определя в размер на 50 на 100 от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца, но считано от 1 юли. Социалистите заявиха, че е безспорна необходимостта от подкрепа на работещите на минимална работна заплата и доходите на гражданите заради растящите цени и инфлацията, които реално намаляват определената от странното правителство минимална работна заплата от 780 лв.

За Тома Биков от ГЕРБ-СДС предложението е “вредно”:

“Да дадем възможност на икономиката да заработи парите, които българските граждани, работещите и онези, които имат нужда от помощ, да получат. Това, което вие предлагате е сметката да се плати, пак от работещите”.

Георги Ганев от ПП-ДБ коментира, че повишаването на минималната работна заплата ще обрече общините на тежко положение:

“Всички общини, които плащат минимални работни заплати и които нямат бюджет за тази година, ще изпаднат в доста затруднено положение”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира:

“Днес трябва да гласуваме този закон, защото другата седмица господин Асен Василев ще започне да готви бюджета за 2023 и 2024 година. Ако днес приемем този закон, той ще включи в бюджета за следващата година разчетите за увеличението на минималната заплата и в общини, и в държавни служби, където има хора на минимална заплата”.

“Български държавни железници, капиталът, в борда на дружеството, 14 000 лв заплата, а този, който кара влака и този, който организира - 700. Може ли, според вас, капиталът да плаща? Според мен - може!”, добави Георги Свиленски от БСП.  


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.07.2023 17:05

    не може от криминални нарко персони да се очаква прогрес за България, тичайте за гъби и после да ви лишат от влакове, пътища, енергия, здравеопазване и всичко необходима за нормална държава

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Идеализирате прекалено много хората

Идеализирате прекалено много хората и нещата около