03.09.2024 09:40

Отиде си доайенът на българската журналистика Иван Гарелов

Видян 597 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това съобщиха от "Пирогов"

Почина доайенът на българската журналистика Иван Гарелов. Това съобщиха от болница "Пирогов", където той се лекуваше. Журналистът беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на университетската болница  в средата на юли след черепно-мозъчна травма.

Припомняме, че журналистът претърпя инцидент в морския град Свети Влас. Заради получена тежка травма беше откаран в столичната болница „Пирогов”. 81-годишният журналист работил върху новата си книга.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика. От 1972 г. работи в БНТ като репортер. Той е едно от най-емблематичните имена на българската телевизионна журналистика. Най-голямата част от професионалния му път преминава в БНТ, където 21 години е начело на обзорното политическо предаване "Панорама". Между 1967 и 1969 година Гарелов работи за Първо управление на Държавна сигурност. След 1970 година е нещатен сътрудник на службите, като се обучава в школа на КГБ край Москва.

Слиза от стола на водещ на „Панорама”. В него той интервюира всички водещи български политици и интелектуалци през този период. Става известен с фразата „Часът и мястото на срещата са известни”. След това приема да стане директор на новините и актуалните предавания на NOVA между 2000-а и 2001-а година. След това продължава пътя си в други медии, като през 2011-а основава годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“. В последните години се занимава с политически пиар. През януари 2017 г. става медиен съветник в правителството на Огнян Герджиков, като по-късно е освободен от поста, след като в ефира на NOVA защитава Елена Йончева. Същата година се кандидатира за генерален директор на БНТ.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Приживе Гарелов беше всепризнат познавач на Гърция и на българо-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константин Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис, който е баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис, държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска.


Да почива в мир.


Източник: НОВА



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Иван Гарелов

БНТ почита паметта на Иван Гарелов

Българската национална телевизия ...

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 08 септември 21:00ч.

Мъжът със златния пистолет

Режисьор: Гай Хамилтън
В ролите: Роджър Мур, Кристофър Лий, Брит Екланд

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв