08.12.2008 14:08

Парите на ЕС подобрявали живота на БГ-мафия

Видян 2067 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма част от европейските пари, предназначени за България, могат да се окажат "средство за подобряване живота на българската мафия и техните корумпирани поддръжници в политическата и административната система".


Това пише в специално писмо до електронното издание EurActiv Клаус Шулце - директор на Мрежата на европейските региони за проучване и иновации (ERRIN). Според него решението на ЕС да замрази плащания за България заради масовата корупция е "тъжно" за хората в страната, тъй като те се нуждаят от тези пари. Клаус Шулце пише, че тези хора заслужават нещо повече от "корумпирано правителство у дома и апарат на ЕС, който няма други средства за контрол освен замразяването на средствата".
Решението е първият в историята на ЕС случай, когато блокът "прави такава смела крачка да замрази структурни фондове за определена страна поради масова корупция", отбелязва Шулце. Решението на ЕС отразява "загрижеността сред служители, дипломати и следователи по повод способността на българските власти да предотвратят източването на милиарди евро от европейските фондове от страна на организираната престъпност". Перспективата за получаване на субсидии от ЕС на стойност милиарди евро само окуражава престъпниците да преминат от контрабанда на цигари към източване на парите на ЕС, смята Шулце. Това, което според него също е много сериозен проблем, е, че тези пари окуражават администрацията и политиците да търсят своя дял не само чрез измами, но и чрез оказване на въздействие върху вземането на решения за финансиране на проекти, които понякога са напълно безсмислени. Това е сипмптом за по-дълбока криза, заключава Шулце, като призовава за пълна промяна в системата за оказване на регионални помощи, която да замести сегашния подохд на ЕС. Предаде БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак