Свързани новини

30.07.2009 08:35

Първи стъпки към промяната - парите не достигат

Видян 1261 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера се проведе първото заседание на правителството. То реши важни неща, като на първо място назначи нов ръководител на Държавната агенция за горите, съобщи БГНЕС


Правителството прие постановление за оптимизиране и ограничаване на разходите по бюджетите за 2009 г. С него на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити се възлага да посочат конкретни мерки за намаляване на разходите си до края на годината по политики и програми. Предложенията за съкращаване на разходите по ресори ще бъдат обобщени от министъра на финансите, който ще ги внесе за разглеждане в кабинета.. Буквално в последните дни от мандата си подобно решение взе и кабинетът "Станишев". Въпреки многобройните предложения за намаляване на разходите, обаче, така и не беше съобщено каква сума ще бъде спестена. Правителството реши, че на този етап няма да се прави актуализация на бюджета за 2009 г. Освен това се коментираше, че то ще отмени решението на кабинета Станишев за намаляване заплатите на министрите с 15%.
Всички нови министри говориха днес за намаляване на разходите. Само двамата втори в КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и в КНСБ Пламен Димитров казаха, че никой не говори за увеличаване на приходите. Те и двамата мислят дали да се включат в изпълнителната власт след поканата към тях.
На следващото заседание на кабинета ще бъде разгледано предложението на финансовия министър за намаляване на дефицита в бюджета. Към момента икономическият спад в България е в размер на 6.3% , което е с 11 % разлика от заложеното в Бюджет 2009. С 16 % по-малко е събираемостта на приходите. За евентуална актуализация на сегашния бюджет ще може да се говори евентуално в края на годината, когато започне и разглеждането на проектобюджета за 2010 г. До тогава министерството на финансите ще е готово с анализ на състоянието на икономиката. Все пак Симеон Дянков отсече , че промени в Бюджет 2009 няма да има. Дали тази констатация е успокоителна или притеснителна предстои да разберем.
В това време чуждестранните медии и анализатори продължават да коментира новата българска политическа конфигурация. Интересно се развиват нещата и в парламента,. По предложение на Синята коалиция Делян Пеевски не влезе в комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси, която беше оглавена от лидера на ПП РЗС Яне Янев, който е председател на ротационен принцип и ще бъде наследен от сините, Атака и т. н. В този контекст лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов първи ще застане начело на ПК за контрол на ДАНС.
В това време стана ясно, че 98 проекта по програма САПАРД ще бъдат спрени. Това са поискали експертите на главна дирекция „Агри“ от Европейската комисия, които са на проверка у нас, заяви Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите в България.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей