Свързани новини

12.11.2014 11:50

Пет дни МВР забавило доклада за изчезналите тефтери на Златанов

Видян 1489 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата поема разследването на случая с откраднатите тефтери на Филип Златанов, предава нюз.бг.


Две тефтерчета на Филип Златанов са били откраднати от колата на вещото лице, ангажирано с повторната експертиза. Заедно с тях са откраднати и други документи по делото. Тефтерите са доказателства по делото срещу Златанов.


От Софийска градска прокуратура посочват, че те са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30 септември 2014 г. На 29 октомври 2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд.


По случая е образувано наказателно производство. Градският прокурор на София Христо Динев изтъкна, че държавното обвинение ще извърши проверка не само на фактите, довели до изчезването на тефтерите, а и на това какво е свършено в периода от постъпването на сигнала в районното управление на СДВР до предаването му на прокуратурата.


Динев подчерта, че в сигнала се посочва, че деянието е извършено на 5 ноември. На 6 ноември вещото лице подава сигнал в 6-то РПУ. Материалите от 6-то районно са докладвани на Софийска градска прокуратура едва на 11 ноември. „Самото разследване от днес ще бъде разпоредено да се изземе и извършва от прокурор", посочи Динев.


Относно това редно ли е било вещото лице да изнася тефтерите, Динев коментира, че няма специален режим за съхраняването на такива веществени доказателства.


По отношение на възможността делото за скандалното тефтерче на Филип Златанов да бъде спряно, градският прокурор е категоричен, че има наблюдаващ прокурор, който ще прецени действията си по-нататък, съобразно събраните доказателства.


Шефът на СДВР Младен Маринов не демонстрира притеснение относно проверката, която прокуратурата стартира. „Стремим се да изпълняваме задълженията си по закон", посочи той. Той защити служителите си, посочвайки, че в сигнала до СДВР е заявена липса на черна чанта, съдържаща експертизи и флашки. Не е имало данни обаче, че става въпрос за конкретния случай.


Междувременно вътрешният министър също коментира темата в МС, като обясни, че случаят не е описан като престъпление, а липса на еди-какво си от конкретен гражданин, който впоследствие разбрахме, че е вещо лице, назначено по конкретно наказателно дело.


Води се досъдебно производство срещу неизвестен извършител за обикновена неквалифицирана кражба по НК под ръководството на Софийска районна прокуратура. Това е по Чл. 194, Ал. 1 от НК, информира Вучков.


Разследващите полицаи от МВР и оперативните служби в София ще положат всички усилия, за да разкрият извършителя на това престъпление. Прокуратурата е тази, която оттук насетне трябва да дава информация, а не МВР, отсече още силовият министър.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Не много ефективен ден


Не много ефективен ден, по-добре да го използвате за