Свързани новини

03.05.2021 09:10

По-добър сезон се очаква от хотелиерите, пак разчитат на българите

Видян 2632 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Туристическият бранш е предпазлив в прогнозите за резултатите от летния сезон тази година, който официално започна, предаде travelnews.bg. Очакванията са той да е по-добър спрямо миналогодишния, но не и на равнищата преди пандемията. От Министерството на туризма и Института по анализи и оценки в туризма очакват значителен ръст на чуждестранните туристи в страната. Вече планираме над 9 млн. чужденци да влязат в страната, миналата година сме имали около 4 млн., каза директорът на Института по оценки и анализи в туризма Румен Драганов на среща на бизнеса с премиера в оставка Бойко Борисов. По думите на Драганов, се очаква и ръст на пътуващите българи през лятото.

Вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова прогнозира по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, че входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по-нисък от сезон 2019, като се очаква вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г. Според оценки на Оxford economics company, в повечето европейски държави също не се очаква възстановяване на входящия туристопоток. Възможно е възстановяване на туристопотока от някои пазари.

По думите на министъра на туризма, има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина. Очаква се сравнително голям интерес от българските посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм. Те все по-често ще търсят места за настаняване с малък капацитет, като къщи за гости, каза вицепремиерът Николова. Според нея, най-много българи ще отседнат в хотелите, предвид че те разполагат с най-голяма леглова база.

ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ ПРЕД ЛЯТО 2021

Ресорният министър очерта и основните проблемите пред лято 2021 – късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация. Проблемът с визите и кадрите в туризма, липсата на ликвидност затрудняват бранша и това лято. Сред предложенията, оповестени тези дни от бизнеса, с които да се стимулират младите хора да остават на работа в сектора в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак