Свързани новини

13.07.2009 13:17

Подписаха за "Набуко" в Анкара

Видян 1177 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателите на четири страни-членки на Европейския съюз, сред които и на България, и Турция подписаха в Анкара договора за изграждането на газопровода "Набуко", който трябва да намали зависимостта от руските доставки, предаде Франс прес. цитиран от БГНЕС.


Премиерите на Турция Реджеп Ердоган, на България Сергей Станишев, на Румъния Емил Бок, на Унгария Гордън Байнай и на Австрия Вернер Файман поставиха подписите си под договора за проточилия се с години проект. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу също взе участие в церемонията.
Оператор на проекта "Набуко" е компанията Nabucco Gas Pipeline International. В нея акционери с равни дялове от 16,67% са - "Боташ" /Турция/, БЕХ /България/, МОЛ /Унгария/, OMV /Австрия/, RWE /Германия/, "Трансгаз" /Румъния/. Мощността на газопровода е 31 милиарда куб.м.газ годишно, цената 7,9 милиарда евро. Очаква се тръбата да бъде пусната в експлоатация - 2014-2015 г. Трасето е дълго 3300 км /от турско-грузинската граница до австрийския град Баумгартън/; с производителите на газ в Средна Азия "Набуко" трябва да се съедини с проектиращия се Транскаспийски газопровод. Основните доставчици на газ са Азербайджан, иракски Кюрдистан и Египет. Работата по изграждането на газопровода се проточи дълги години и едва след януарската руско-украинска газова криза, която доведе до спирането на доставите на руско "синьо гориво" за Европа, се активизира. Основният проблем, който остава пред проекта, е снабдяването с необходимото количество газ. Като основен доставчик се сочи Азербайджан. Но Баку може да достави едва 8-10 милиарда куб.м. газ и то от втората фаза на усвояване на находище Шах-Дениз, чиято разработка все още се бави. Тези количества няма да са достатъчни, за да направят проекта икономически изгоден. През последните месеци беше отбелязан значителен прогрес и напълно изненадващо иракски Кюрдистан ще се превърне в основна суровинна база. Това стана възможно, след като австрийската OMV и унгарската MOЛ купиха през май дялове в газови находища в северен Ирак. Проектите ще осигурят около половината от доставките в Европа по "Набуко", коментира "Ведомости". OMV и МОЛ подписаха споразумение за покупката на 10% от акциите на Pearl Petroleum Company, притежаваща два проекта за разработването на газови находища в иракската провинция Кюрдистан. Стойността на проектите – 8 милиарда долара. Едновременно с това западни медии обърнаха внимание на факта, че иракски Кюрдистан е доста нестабилен регион и затова едва ли може да се говори за "Набуко" като проект, който допринася за енергийната сигурност. Третата страна вероятен доставчик е Египет, който може да доставя между 1-2 милиарда куб.м. газ, след като панарабския газопровод се свърже с турската газопреносна мрежа.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

42 бългapcĸи фиpми ca c милиapдeн oбopoт

42 бългapcĸи фиpми ca c милиapдeн oбopoт

42 ĸoмпaнии y нac ca oтчeли oбopoт oт пo нaд 1 млpд. ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей