17.06.2024 10:43

Подписите на Йордания и Ирак изчезнаха от заключителната декларация на мирна конференция за Украйна

Видян 1577 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подписите на Йордания и Ирак са изчезнали от заключителното комюнике на организираната от Швейцария "мирна конференция за Украйна", според последното копие на документа, публикувано на уебсайта на швейцарското външно министерство.

Въпреки че Багдад и Аман не са предоставили никакви официални обяснения до момента, множество медии съобщиха в неделя, че страните са оттеглили подписите си.

От 92 държави, представени на заседанието, само 78 подписаха комюникето, като Косово беше посочено като независима държава. Сърбия и редица държави, включително Русия и Китай, все още смятат Косово за сръбска територия.


Мирната среща на върха за Украйна е чист сюрреализъм: Медведев

Някои членове на групата БРИКС присъстваха на конференцията, но никой от тях не подписа документа. Въпреки че е страна в конфликта, Москва не беше поканена на събитието в швейцарския курорт Бургенсток. Руският президент Владимир Путин нарече срещата на върха опит на Запада да отвлече вниманието от първопричините за конфликта в Украйна.


Според документа преговорите и последвалото ги комюнике се "основават на мирната формула на Украйна" и "други мирни предложения, които са в съответствие с международното право". Подписалите се страни се споразумяха за своя "ангажимент да се въздържат от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички държави, включително Украйна".

Освен това документът призовава за връщане на Запорожската атомна електроцентрала под украински контрол, за пълен достъп на Украйна до пристанищата на Черно и Азовско море и за освобождаване на всички военнопленници.

След приключването на събитието в неделя някои международни медии започнаха да съобщават, че "мирната среща на върха" не е успяла да убеди големите необвързани държави да подпишат декларациите в документа.


Решението на Китай да не участва почти гарантира, че срещата на върха няма да постигне целта на Украйна да убеди големите държави от "глобалния юг" да се присъединят към изолирането на Русия", се казва в статия на Ройтерс от понеделник, като се отбелязва, че нито една държава не се е обявила за домакин на последваща конференция.

"Предизвикателството беше да се говори твърдо по отношение на Русия, но да се отвори вратата за присъединяване към мирната инициатива", писа АП в неделя.


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес не се колебайте да се изявите

Днес не се колебайте да се изявите в област, в която