27.06.2024 10:02

Политически са причините за отлагането на влизането на България в еврозоната: Шефът на БНБ

Видян 997 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Политически са причините за отлагането на влизането на България в еврозоната. Това е позицията на управителя на Българската народна банка Димитър Радев, която той изрази в новия документален филм на БНТ на журналистката Надя Обретенова "Пътят на парите".

    "БНБ има конкретни политики, които преследва и въвежда по отношение на това да следи банковото кредитиране. Само преди месец управителят на БНБ огласи политики, които следят кредитирането да бъде умерено" каза в студиото на "Денят започва" Надя Обретенова.

Тя отбеляза, че нещо много съществено в дебата за присъединяване към еврозоната е политическата стабилност, така че да имаме единна посока, единна цел и всички правителства да следват тази посока.

    "Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е много по-малко от това, което получаваш", каза Димитър Радев.

Той отбеляза, че влизането на Хърватия в еврозоната "донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг и това се измерва с много пари. Преди Хърватия да влезе в еврозоната, България беше с по-добър кредитен рейтинг, докато сега сме с по-нисък".

Управителят на БНБ припомни, че до 2019 г. България и Хърватия се движеха заедно, но през 2020 г. пътищата се разделиха.

    "Това стана в деня, в който беше обявено решението за влизане на Хърватия в еврозоната, докато в България започна политическата криза в България. Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес. Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват", коментира още управителят на БНБ.







Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби