ППДБ падна под 13%, ИТН догонва БСП, 3-ма близо до 4%: Медиана

Свързани новини

02.06.2024 13:35

ППДБ падна под 13%, ИТН догонва БСП, 3-ма близо до 4%: Медиана

Видян 2664 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ - 28,6%, "Възраждане"-14,9%, ДПС-13,5%, ПП-ДБ-12,9, БСП-8,6%

Шанс за парламента има и ИТН - 6.3%.

Близо до 4-процентната бариера са Синя България - 3.4%, Левицата - 3.2% и Солидарна България - 3%.

Рейтингът на политиците води Румен Радев - 54%, следван от Бойко Борисов - 33% и Костадин Костадинов и Корнелия Нинова - 24% и 22%. Следват Слави Трифонов - 20%, Ваня Григорова - 17% и Делян Пеевски - 16%.

Въпреки, че до изборите остават само седем дни, все още огромна част от хората, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват (над 400 хиляди потенциални избиратели).

При очакваната ниска избирателна активност (между 2.4 – 2.7 млн. избиратели пред урните), това е огромна маса колебаещи се избиратели, която може драстично да промени резултатите, ако се „люшнат” в една или друга посока. Засега, обаче, не се наблюдава подобна „вълна” (насочване) към никоя от основните политически формации. Може да се каже, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива, но не я откриват категорично на „политическия пазар”.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция като увеличава дистанция си до 14 % с втория - „Възраждане”. Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана.

Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2 % като и ДПС, и „Възраждане” имат, скрити от социологически изследвания, „козове”.

За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели.

„Възраждане” има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в пост електоралните изследвания (екзит пол).

ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава (видно и от рейтинга на основните лидери на коалицията).

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под 4%-ната бариера и за тях дните до изборите ще са решаващи. От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при „Български възход”, „МЕЧ” и ВМРО.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!