24.07.2024 11:37

ППДБ вдигна прегледите за бензинови коли на 180 лв. с "реформи"

Видян 1795 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хаосът с новите промени за преминаване на автомобил през задължителния годишен технически преглед (ГТП) продължава.

Докато при дизелите няма проблем, тъй като при тях се мери димност, а не емисии въглероден диоксид, то при бензиновите автомобили измерването е на CO2, като от 22 юли нормите за тях са изключително завишени и хиляди автомобили, дори такива на година-две, не могат да минат техническата проверка за изправност, показва проверка на Телеграф.

Пунктовете за ГТП са запознати със сериозния масов проблем с бензиновите коли. И още на влизане питат дали си с бензинов двигател, като предупреждават, че има проблем и безброй коли са спрени от движение, именно заради завишените CO2 изисквания.

Преглед на бензинов автомобил може да продължи около час, като допреди това се минаваше за поне двойно по-кратко време. Има случай на бензинов модел 2020 г., който е спрян от движение, „провалил" се на измерването на газовете.

Автомобил с технически преглед, извършен преди 1 година и струващ 45 лева, маркиран тогава като Еко категория 3, днес мина преглед за внушителната сума от 180 лева, получавайки нов стикер и нова категория Еко 2. Официалната цена към на конкретния пункт е 90 лева, а за коли с газова уредба – 100 лева.

Парадоксът е, че на кола с бензинов двигател с газова уредба, с която тя е далеч по-екологична, измерването се извършва единствено при работа на бензин, но не и на газ. Същото важи и за колите с метанови уредби, които в някои страни в ЕС са приравнени към електромобилите.

Най-замърсяващите с вредни емисии автомобили – тези на дизел, остават напълно незасегнати от промените за ГТП. Дизели без катализатори и филтри за твърди частици успешно минават каналите и получават талон за преглед.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци