Върховният касационен съд (ВКС) не е постановявал решение по делото за атентата на летище Сарафово. Няма и образувано такова наказателно производство по описа на съда. Това уточнение направиха вчера от ВКС по повод изказване на главния прокурор Иван Гешев и публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение по темата.

Свързани новини

08.03.2023 17:23

При нас няма нито дело, нито решение за атентата не летище Сарафово: ВКС

Видян 1479 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Върховният касационен съд (ВКС) не е постановявал решение по делото за атентата на летище Сарафово. Няма и образувано такова наказателно производство по описа на съда. Това уточнение направиха вчера от ВКС по повод изказване на главния прокурор Иван Гешев и публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение по темата.


Във вторник Гешев обяви пред медиите, че ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са окончателно осъдени от ВКС на доживотен затвор без замяна за участието им в атентата на летището в Сарафово през 2012 г. Малко по-късно на сайта на прокуратурата беше публикувано съобщение, в което също се сочи, че ВКС е потвърдил присъдата, наложена от вече закрития Специализиран наказателен съд и от Апелативния специализиран наказателен съд.


В тази връзка от ВКС разпространиха уточнение, че в което казват, че по описа на съда няма образувано наказателно производство, не са провеждани заседания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище Сарафово.


От ВКС посочват, че единственото произнасяне по това дело е с разпореждане от 12 юли 2022 г. на председателя на Първо наказателно отделение на ВКС. С него е отказано образуването на касационно производство поради нередовност на жалбата от служебния защитник на Хасан Ел Хадж Хасан – адвокат Жанет Желязкова срещу решението на АСНС. Затова делото е било върнато на апелативния спецсъд за изпълнение на дадените указания.


„В разпореждането се посочва: „Пропуснато е осъществяването на задължителната предварителна дейност по проверка за допустимост и редовност по чл. 351, ал. 5 от НПК, чрез която се установява възможността сезиращият документ да предизвика касационен контрол. Съдията от въззивния съд следва да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. ал. 1 от НПК и да даде 7-дневен  срок на адв. Желязкова, в който съдържанието на касационната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на процесуалния закон, като изрично укаже на служебния защитник, че ако това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При предоставяне на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено обратно на ВКС“, уточняват от Върховния касационен съд.
И допълват, че след разпореждането на председателя на Първо наказателно отделение делото не се е връщало във ВКС.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ирански прелести

Ирански прелести: Фото на деня

Ирански прелести: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак