12.01.2009 10:00

Природният газ потича към Европа

Видян 1826 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След 36 часa, страните от Европа, които станаха жертва на газовата криза могат да имат „синьо гориво“. Това съобщи чешкият премиер Мирек Тополанек, след като и Украйна подписа е протокола за създаването на контролна комисия за доставките на руски газ през нейна територия, съобщи РИА Новости.


Както е известно на 1 януари Русия спря доставките на „синьото гориво“ за Украйна, защото Киев не изплати навреме старите си дългове към „Газпром“ и не беше постигнато споразумение за цените, на които руският енергиен гигант ще доставя суровината на съседната държава през 2009 г.


„Съгласно протокола, комисията трябва да бъде сформирана от представители на Министерството на енергетиката на Русия, Министерството на горивата и енергетиката на Украйна, представители на ЕК, както и производители, купувачи, и независими експерти, които да следят за нередности“, информира  премиерът на Украйна Юлия Тимошенко след извънредна среднощна среща с чешкия си колега Мирек Тополанек, организирана в опит от страна на ЕС да прекрати газовия конфликт между Русия и Украйна, от който страда най-вече България. След пристигането на Международния комитет за наблюдение за контрол на транзита на газ за Украйна руският концерн „Газпром“ пусна минимално необходимите количества „синьо гориво“, а ако се установи, че няма кражби, за което бе набеден Киев ще настъпи бързо увеличаване на доставките. Това стана ясно вчера от думите на шефа на компанията Алексей Милер. Според информациите в руската преса енергийният гигант губи по около 120 милиона долара дневно заради газовия спор. В събота украинският президент Юшченко пък обяви, че страната му ще пусне известни количества газ към България от собствените си резерви. По-късно обаче стана ясно, че поради технически причини страната ни не може да получи "синьо гориво" директно от Украйна.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Настроенията ви ще са силно променливи

Настроенията ви ще са силно променливи и това ще ви