Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана.

Свързани новини

23.05.2024 11:15

Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Видян 443 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа. В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“ в Рим, където Светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език.
През 1980 година папа Йоан Павел 2 обявява Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. От години по традиция българска правителствена делегация е на аудиенция при Светия отец по повод отбелязването на 24 май. Тази сутрин президентът, неговата съпруга и членовете на официалната делегация бяха посрещнати в Апостолическия дворец във Ватикана. Там президентът е провел среща „на четири очи“ с папа Франциск в библиотеката на Негово Светейшество. Във Ватикана Румен Радев  е разговарял и с държавния секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин.
Българската делегация посещава знакови места за България в Рим и почита делото на светите братя Кирил и Методий. Преди минути в базиликата „Сан Клементе“ в италианската столица започна Божествена света литургия.
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужва Божествената света литургия в централния олтар на храма, където се пази частица от мощите на Свети Кирил Философ и където Светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след като папа Адраин II благославя азбуката и книгите. В базиликата „Сан Клементе“ се намира гробът на Свети Кирил, разказва отец Иван.
Пепи Тотолова от италианския град Пескара пее в бализиката „Сан Клементе“ не за първи път.
Президентът и българската делегация ще посетят и базиликата „Санта Мария Маджоре“ в италианската столица, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука и написаните на нея книги от свети братя Кирил и Методий.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци