27.06.2024 17:37

Райските градини в Япония са светилища на природата и ще накарат духът Ви да се извиси

Видян 529 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Казват, че само четирима от всеки десет туристи в Япония успяват да видят най-свещения пейзаж - планината Фуджи, тъй като тя често се губи в мъгла и облаци.

Непредсказуемото време е нещо, което обединява Обединеното кралство и Япония, както и склонността да се чака на опашка. Но по време на обиколката из най-хубавите японски градини, организирана чудесно от Riviera Travel, най-интригуващи се оказват различията между културите.


Но хората отиват заради градините, цъфналите вишни или есенните цветове - и никога не остават разочаровани. Японските градини са предимно скъпоценни кутии от изкуство, миниатюрни пейзажи и изградени гледки към хълмове и езера, подсилени от строги правила и традиции, много от които не са променяни от векове.


Те отразяват японския характер - жестоко внимание към детайлите, задвижвано от обсебващ перфекционизъм, който изисква например всеки от вездесъщите китайски борове да бъде подрязан до сантиметър от живота си, а мъртвите иглички да се премахват ръчно всяка есен.

Има градини за разходки, предназначени за съзерцателни разходки, в които всеки ъгъл е проектиран така, че да разкрива нова сцена. Има чаени градини, често с така наречените "заимствани пейзажи", където в гледката са включени елементи извън стените - планина или замък. Има и дзен градини, често дворове от изгребан чакъл, поддържани от будистки монаси, където стратегически разположени камъни са поставени с цел медитация.

Те отразяват японския характер - ожесточено внимание към детайлите, движено от обсебващ перфекционизъм.

Всички те са подчинени на японската шинтоистка вяра в неприкосновеността на природата. Смята се, че има хиляди шинтоистки богове, въплътени в скалите, водата, въздуха и живите същества на растенията, дърветата и мъховете.

Нашата старателно организирана екскурзия ни преведе с безмилостна ефективност с влак, автобус и дори ферибот от Токио до Хирошима, а след това до Киото и Нара.


 Отне ми известно време да свикна да се присъединявам към "крокодил" от 40 души, следващи дребен водач, размахващ помпон. Но това, което би било унижение в Лондон, някак си изглеждаше почти естествено в послушната, отстъпчива, супер учтива и организирана Япония - страна, в която 60 процента от изгубените портфейли се връщат на собствениците им.

Всъщност в края на пътуването се оказа, че стоя на червен светофар, въпреки че нямаше никакви знаци за движение, и си помислих: "Боже мой, ставам японец".

Ето градини, които не бива да пропускате.



Хотел New Otani, Токио

Странно е да започнем с хотелска градина, освен ако не кажем, че огромната токийска забележителност с 1000 стаи, сред чиито гости е бил и Бил Клинтън, е с 400 години по-млада от старата градина на Шогуната, която я заобикаля. Този удивителен двуакров участък от езерца, водопади и традиционни чайни в самото сърце на столицата е оазис на спокойствието въпреки високите си съседи.

Подробности: Входът е свободен. Отворено всеки ден от 6 до 22 ч. (newotani.co.jp).


Окаяма Коракуен



Чайна в Okayama Korakuen, на снимката - градина, която включва "елегантни алеи и чайни", както и широка морава


Тази голяма градина за разходки е завършена през 1700 г. от местен аристократ. Тя е разположена на собствен остров, като необичайно включва оризови полета и волиера с жерави - свещената птица и предвестник на дълголетието. Наред с елегантните алеи и чайните къщички, градината включва и обширни тревни площи.


Подробности: Вход: 2,50 паунда. Отворена всеки ден от 7,30 до 18,00 ч., от март до септември (okayama-korakuen.jp).


Murin-an, modern garden, Kyoto



Малка, но вкусна водна градина с изкуствени потоци, които не биха изглеждали неуместно в Шотландия, ако не бяха грижливо поддържани и почиствани всяка седмица. Дърветата са подрязани така, че да се впишат в "заимстваните" гледки към далечните гористи планини.


Градините Хамарикю, Токио - Hamarikyu Gardens



Тези градини, разположени на брега на реката, някога са били частна собственост на шогуната Токугава. Елегантните криволичещи пътеки подчертават дърветата, които се управляват с микротехника, включително миниатюрни борове, чиито иглички, когато покафенеят и умрат, се отстраняват ръчно.


Подробности: Възрастни 1,50 GBP, деца безплатно. Отворено всеки ден от 9 до 17 ч. (tokyo-park.or.jp).


Ботаническа градина с влажни зони в Хаконе



Изключително необичайна градина с влажни зони - блата, мочурища и мочурища, в модерната префектура Канагава. Изключително разнообразните й терени са дом на ириси със заешки уши, блатни иглики, планински божури, кучешки дръвчета и безброй алпийски планински растения.


Подробности: Отворено всеки ден от 9 до 17 ч., от март до ноември (hakone-shisseikaen.com).


Градините на Императорския дворец, Токио



Източната градина на Императорския дворец е най-близкото нещо до парк, какъвто познаваме, и представлява друго светилище. Навлизайки през ров, през великолепни стени и порти, широките алеи и високите дървета предлагат алеи, които могат да се открият в Хайд парк.


Подробности: Входът е свободен. Отворен от понеделник до петък, от 9 до 18 ч. през лятото, от 9 до 16 ч. през зимата (kunaicho.go.jp).


Градината Шукейен, Хирошима



Само на малко повече от километър от епицентъра на експлозията на атомната бомба, това бижу на Хирошима е възстановено в предишния си блясък. Голямо езеро, пресечено от символичен мост, е заобиколено от старателно изградени изгледни площадки, всяка от които подчертава хореографски подредени гледки към бамбукови гори, чаени плантации, божурови и сливови горички и изкуствени острови. Две дървета Гинко са посочени като оцелели от ужасяващия пожар.


Подробности: Възрастни 1,30 GBP, деца 50 GBP. Отворен всеки ден, от 9 до 18 ч. през лятото, от 9 до 17 ч. през зимата (shukkeien.jp).


Meiji Shrine, Tokyo



Това е не толкова градина, колкото изкуствено създадена гора от 60 000 дървета, засадена, за да скрие великолепен храм в чест на реставрацията Мейджи.


Това е моментът от нашата Викторианска епоха, когато старият шогунат предава задачата за модернизиране на отдавна изолираната Япония обратно на императора и на парламентарна демокрация по наш образец.


Подробности: Вход свободен. Отворено всеки ден (meijijingu.or.jp).



Източник: DailyMail






Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв