26.07.2024 15:07

Раждаемостта в Русия е „катастрофално ниска“: Кремъл

Видян 203 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коефициентът на раждаемост в Русия е „катастрофално нисък“ и представлява заплаха за бъдещето на страната, предупреди в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Руският президент Владимир Путин неотдавна разгледа проблема с намаляването на населението в указ за националните цели за развитие.   

По думите на Песков понастоящем общият коефициент на плодовитост в Русия е на „ужасно“ ниско ниво от 1,4, което го прави подобен на нивата, регистрирани в други страни в Европа и Япония.

„Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Тенденцията може да се обърне само чрез повишаване на раждаемостта“, заяви Песков на медиен форум край Москва.


Той добави, че сегашният процент е „катастрофален“ за бъдещето на страната. Песков определи жените, които имат три или повече деца, като „герои“ по същия начин, както военните ветерани или учените, които изобретяват лекарства за смъртоносни болести.

През май Путин подписа указ за целите на развитието на страната до 2030 г., една от които е коефициентът на раждаемост да се увеличи до 1,6 до 2030 г. и до 1,8 до 2036 г.

Указът има за цел да „осигури устойчиво икономическо и социално развитие“ на Русия, да увеличи населението ѝ и да подобри жизнения стандарт на гражданите.


Според официалната статистика коефициентът на плодовитост от 1,41 през 2023 г. е най-ниският в Русия от 17 години насам. Най-високият регистриран досега коефициент от 1,78 е бил през 2015 г.

През миналата година в Русия са се родили малко над 1,2 млн. бебета, което е най-ниският брой от 1999 г. насам, сочи официалната статистика.


 Страната е изправена пред „ужасна“ демографска криза, която може да доведе до остър недостиг на работна ръка от до 2,4 милиона души до 2030 г., предупреди през юни заместник министър-председателят Дмитрий Чернишенко.


Пламен Валентинов


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби