25.05.2024 08:05

Реките в Аляска се превръщат оранжеви мъртви зони

Видян 3418 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много някога кристално чисти реки и потоци през Аляска сега текат с вода с цвят на млечен портокалов сок.
Екип от изследователи публикува ново проучване, обясняващо как топенето на вечната замръзналост в Аляска, ускорено от изменението на климата, е превърнало реките на щата в оранжеви, подкиселени "мъртви зони".
Железните оксиди, буквално ръжда, създадени от размразяването на отдавна замръзнала минерална руда, както и сярна киселина, създадена чрез същия процес, са направили някога прясната вода на държавата толкова остра, колкото оцет, почернявайки растителността като горски пожар и оставяйки рибата мъртва.


Един от тези изследователи каза пред DailyMail. com, че тези "мъртви зони" могат да се появят "на теория, всяко място, където вечната замръзналост се размразява", на 5,6 милиарда акра от северното полукълбо на Земята.

Този оранжев речен ефект, който оставя миризма, която е сравнявана с плесенясали кърпи и гниещи зеленчуци, може да задуши, изгори и разболее водния живот и заплашва здравето и поминъка на местните общности, които разчитат на тези реки.


По принцип този процес може да се случи, на теория, на всяко място [. . . ] имате тези видове скали отдолу", казва геохимикът д-р Тимъти Лайънс, съавтор на ново проучване, пред DailyMail. com.

"И това не са изключителни скали", отбеляза д-р Лайънс. "Те са това, което наричаме шисти. "

"Те съдържат тези минерали като пирит и железен сулфид, които могат да се окисляват, и не в голямото изобилие на рудно находище", каза той. "но в мащаба на тези скали, които са навсякъде. "


Вечната замръзналост на Аляска - огромни подземни участъци от покрита с лед земя, които са останали замръзнали десетки, а понякога и стотици хиляди години - реактивира вековни бактерии и освобождава тези дълги неактивни минерали в реките.

"Наричат ги ацидофили", казва д-р Лайънс, който също преподава в Калифорнийския университет в Ривърсайд.

"Те са микроби, които могат да живеят при изключително ниски условия на рН и играят важна роля в окисляването на желязото и окисляването на сярата, генерирайки тези киселини", обясни той.

"Много от тези реакции се катализират от стопилката във влажните зони."


Използвайки полеви доклади и изображения с висока разделителна способност от сателитите IKONOS на Европейската космическа агенция, д-р Лайънс и неговите съавтори документират 75 потока и 41 речни влажни зони в Аляска, станали оранжеви от това подкиселяване.

Състоянието на щетите обхваща над 620 мили според проучването, публикувано в списанието Communications Earth & Environment.

Проблемът сега се простира от долния басейн на река Ноатак в Аляска на запад до Арктическото национално убежище за диви животни на североизток.

Той също така е поразил националния парк Kobuk Valley в Аляска, който изследователският екип изследва от въздуха.

"Когато летяхме с хеликоптера, това е навсякъде", казва д-р Лайънс пред DailyMail. com.

"Това е свързано с човешката дейност", каза той, "нищо по-малко от глобалното затопляне. "


На други места, включително във вечно замръзналата шир на руската сибирска тундра, изследователите са документирали газообразни "метанови бомби", древни "зомби" вируси, токсичен живак и по-лошо, излизащи от цялата тази размразяваща се, ледена почва.


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец