Свързани новини

10.12.2020 15:47

Рекорден срив в подкрепата за ЕС у нас

Видян 1219 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

41% от българите възприемат либералната демокрация като заплаха за идентичността им, сочи изследване на ЦИД.


В българското общество нарастват негативните отношения към евроатлантическите институции и ценности, става ясно от проучването „Тенденции 2020" на словашката организация GLOBSEC и българския Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Проучването се базира на оценки на общественото мнение в девет държави от Централна и Източна Европа и Западните Балкани.


По-голямата част от българите продължават да одобряват членството на страната в Европейския съюз и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление. Забелязва се обаче негативно отношение специално към понятието „либерална демокрация" - 41% я възприемат като заплаха за идентичността им, а много от тях са на мнение, че ЕС диктува прекомерно политиката на държавата.


„Българите започват да прехвърлят вината за отстъплението от демократичните норми и неефективността на демократичните институции в страната върху ЕС, който според мнозина оказва безмълвна подкрепа към управляващия, корумпиран елит. Като резултат, подкрепата за ЕС в България е спаднала с 13% - до 65%, което е най-ниското ниво на одобрение за членството в ЕС от присъединяването на страната през 2007 г.", коментира Мартин Владимиров от ЦИД.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.12.2020 17:01

    Каква подкрепа за ЕС като точно те си създадоха тук партия и лидер бивша престъпна мутра и за 11 г унищожиха цяла държава и цял народ и отърване няма пак с помощта на ЕС

  • 001 Anonimen 10.12.2020 16:01

    Подкрепата пак е висока, на фона на якото източване на национален капитал към партньорите. 2-та ни милиона емигранти произвеждат за богатите ни партньори годишно 80 милиарда евро БВП (средното за развитите държави в ЕС е 40 000 евро годишно на човек, а за България - 8 000). Печалбата от повечето търговски вериги, банки, телефонните и електроенергийни оператори, вериги бензиностанции, добивната промишленост (минус ДДС и минималния корпоративен данък от 10%) също заминава на Запад, както и повече от 250 милиона евро български инвестиции годишно. Голяма е пропагандата на "Европа дава пари" (ако одобри), но се мълчи за "Европа взема пари" - поне 10 пъти повече, отколкото дава. Отделно - затриването на традиционното българско производство на качествени храни, за да бъде заменено от внос на чужда продукция.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.