Свързани новини

06.05.2022 10:05

Решението на НС е опасна стъпка към въвличане във война: Радев

Видян 1523 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Войната, която считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават риск пред националната сигурност и основният стълб на тази сигурност е Българската армия”, заяви президентът Румен Радев след проведения пред Паметника на Незнайния воин в столицата военен парад по повод Деня на храбростта и Българската армия. На въпроса за решението на българския парламент за изпращане на помощ за Украйна, в която не се съдържа оръжие, Радев посочи, че "партиите пренебрегват здравия разум, защото решението им е опасна стъпка към въвличане на България във войната".

 

"Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства", смята президентът. Радев подчерта, че очаква разумни решения от парламента и политиците. За него формулировката "военно-техническа помощ е разтегната" и "политиците дължат отговори". Държавният глава призова да не се допуска страстите на войната да се пренасят в България, призова политиците да преценяват думите си и да не дълбаят разделение в обществото. "Недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната и е опасно по българските улици да се веят други освен български знамена. Наш дълг е да сме солидарни и да подкрепяме всячески пострадалите от войната, но кръвопролитията започват с милитаристки призиви и нямат място у нас. Който пренася тези страсти и ни въвлича във войната - трябва да понесе своята отговорност", каза в заключение той.

 

Радев цитира думи на Вацлав Клаус, че "бягството от преговори и отиване в сферата на победен край означава самоликвидация, най-вече икономическа. "И явно ние сме се запътили натам", добави Радев.

 

Преди коментара си пред медиите президентът пред военния строй пожела здраве и благоденствие на всички българи и се спря на "Българската армия" и "българския войник. "Въпреки предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят, нашите мъже и жени в униформа продължават последователно и отговорно да изпълняват своите задачи. Българските военнослужещи не само защитават границите на Отечеството, със своя професионализъм и всеотдайност те пазят честта на Родината. Гарантират мира и спокойствието на всички нас", посочи президентът.

 

"Българският войник многократно е доказвал качествата си и в дни на изпитания винаги е бил надеждна опора на държавността ни. Събитията от последните месеци показват, че ефективната отбрана е немислима без високи технологии, а модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива. Историята ни учи, че независима държава не може да съществува без силна и боеспособна армия", отбеляза държавният глава.

 

 

Снимка: БГНЕС



Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци