Свързани новини

14.04.2015 17:37

Роско крие ще почете ли века от арменския геноцид

Видян 1802 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президенстката администрация отказа да съобщи пред 19 минути дали Росен Плевнелиев ще почете 100-годишнината от арменски геноцид. Цял ден писмено и устно търсихме простия отговор „да” или „не” и не го получихме.


В Ереван на 24 април ще се съберат държавни глави от цял свят, за да се поклонят пред 1,5 милиона мъченици, които църквата официално канонизира по повод века от жестоките турски кланета.


Навръх нашия и арменския Великден на 12 април лично римският папа Франциск, който е писал по повод геноцида, го призна и заклейми извършилите го ислямисти от Анадола. Ердоган мигновено отзова посланика си във Ватикана. Светият отец хитро преметна Турция като обеща на нейния лидер, че няма да посети 100-годишнината в Ереван. Но пък покани при себе си арменския президент и патриарха на тамошната църква – най-старата християнска в цял свят, и точно на най-светлия ден поднесе послание в полза на тяхната кауза.

В България отбелязването на годишнината, организирано от 100 български интелектуалци, ще се проведе този уикенд – на 19 април в Свободен театър, бившия дом на българо-съветската дружба, на бул. Евлоги и Христо Георгиеви в София.


100-те големи имена на българската наука и култура настояват пред парламента веднага след ваканцията му и дни преди вековния юбилей на геноцида, народните представители да изразят в нарочен документ своето отношение към трагедията на арменския народ.


Години наред това се отказва, но пък по инициатива на ДСБ и с подкрепата на ГЕРБ преди 3 години беше осъден с декларация на НС като „етническо прочистване” т.нар. Възродителен процес у нас. България обаче не е осъдила нито арменския геноцид, нито генералната репетиция за него – изколването на 60 000 тракийски българи и прогонването на повече от 300 000 от тях, съпроводено с присвояването на техните имоти през 1913 г. Интересно е, че тримата паши, които поругават нашите сънародници са същите, които изтребват над 300 000 арменци и прокудват 1,5 милиона.


Напомняме, че президентът няма да почете и 70-годишнината от победата над нацизма във Втората световна война, която ще се чества по традиция на 9 май в Москва.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог