12.09.2024 15:20

Руската църква предупреди за Апокалипсис

Видян 223 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, предупреди за предизвикателствата, които бързото развитие на изкуствения интелект (ИИ) поставя пред човечеството.

Църковният водач направи забележките си по време на конференцията „Културата на XXI век:Суверенитет или глобализъм? в сряда в Санкт Петербург.

„Ако човечеството изгуби религиозната вяра, особено в контекста на развитието на технологиите, свързани с появата на изкуствения интелект, тогава наистина навлизаме в епохата на Апокалипсиса“, каза патриархът.

Развитието на човечеството е възможно само при нарастване на вярата и моралното чувство у хората, заяви Кирил, като предупреди, че в противен случай може да има ужасни последици предвид възхода на технологиите.


"Наближаваме апокалиптично време, това е, което всички трябва ясно да разберем“, повтори той. „И единственият изход от тази възможна криза е вярата в Бога, казвам го на висок глас на целия свят. Ако се откажем от вярата в Бога... нищо няма да се получи.“

Патриархът предупреди, че изкуственият интелект може да представлява реална опасност за съществуването на човечеството, ако достигне нивото на самоусъвършенстване.


Той признава, че „разбира се, има антиутопични истории на ужасите, когато изкуственият интелект завладява цялото човечество“, но подчертава, че „всичко, което се отнася до изкуствения интелект, все още не е напълно разбрано и осъзнато“.

Главата на Руската православна църква не е сам в предупреждението си за потенциалните опасности от бързото развитие на ИИ. През юни главата на Католическата църква, папа Франциск, заяви на срещата на върха на Г-7 в Италия, че ИИ е „вълнуващ и страшен инструмент“, който се нуждае от строг човешки надзор.

През 2023 г. група индустриални лидери, включително от OpenAI, Google DeepMind, Anthropic и други, предупредиха, че технологията, която разработват, един ден може да представлява екзистенциална заплаха за човечеството и да бъде толкова смъртоносна, колкото пандемиите и ядрените оръжия.


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от