25.07.2024 11:55

Съден кмет, изгонен от ДПС за корупция, е баща на PR-ката на Доган-Аталай, екссъпруга на енергобоса Б. Манчев

Видян 3595 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понеже пиарски битката в ДПС уж се води от автентичното и чистото като сълза обединение на старите ДС - кадри Доган и Аталай срещу новото начало на Пеевски, забавно е да се види какви хора движат медийно нещата на „светците”.

Пиар-лобист и организатор на срещи с журналисти на отстранения от пловдивската организация „бай Аталай”, заради чието изгонване се запали войната Доган – Пеевски, е Нели Беширова. Тя е известна с две неща. Първото е, че се разведе и успя да отнеме немалко неща на енергийния бос Богомил Манчев (двойката е заедно на снимката). Той значително "олекна" при раздялата, сякаш не му беше достатъчен тежкия удар по неговото величие и бизнес от фалита на КТБ. 

И по-важното: дъщеря е на изгонения от ДПС заради корупция кмет на Неделино Стоян Беширов, делото срещу когото се точи вече 10 години.

Истински антикорупционен сюжет според формулата на акад. Н. Денков, че ППДБ е готова за съюз с „доброто ДПС”.


Ето как същото това добро ДПС действа на практика:

Първо, години наред беше правен обвинителният акт за източване на 1,2 млн. от парите на данъкоплатците през фонда за бедствия и аварии от кмета Беширов. Доста актуална тема покрай изгорелите села и липса на техника и екипировка за гасенето на пожари у нас. Ето къде се оказват част от парите, които ни липсват за тях.

Второ, неверояните 5 г. след внасянето на акта, делото все пак започна. Най-общо казано то е за изплатено от парите на данъкоплатците, но неизвършено строителство, а той шиканира по всякакъв начин процеса, докато ... застроява активно без друго презастроеното ни морско крайбрежие.

Ето и цялата история:

Софийската градска прокуратура изпрати в Смолянския окръжен съд делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов, чиято дъщеря Нели бе съпруга на енергийния бос Богомил Манчев, създател на Риск Инженеринг. Стартът на процеса срещу бившия тъст на мултимилионера стана броени седмици, след като Народното събрание закри спецсъда и спецпрокуратурата. Обвинителният акт за присвояване на над 1,2 млн. лв. от държавния бюджет бе внесен 5 години по-рано. Оттогава по делото не бе направена и крачка напред.

Подсъдими са бившият кмет Стоян Беширов, зам.-кметът Румяна Караиванова, Николай Симеонов – бивш гл. експерт инвеститорски контрол в общината в мандата на Беширов, Митко Петрово – инвеститорски контрол в общината в момента, общинските съветници и бизнесмени – Ружко Младенов и Огнян Годумов, Бойко Симеонов – търговец, един от основните строители по времето на Беширов, Младен Паналов и Младен Скечелиев – специализирали в строителството на екопътеки и подпорни стени.

Деветимата са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Извършители са бившият кмет и неговата заместничка, а останалите седем лица са помагачи.

Разследването в община Неделино започна през 2014 г.

Прокуратурата се самосезира след излъчен репортаж на Васил Иванов по Нова телевизия в предаването Разследване.

Ден по-късно ДАНС и прокуратурата влязоха в сградата на общината и иззеха множество документи. Направено бе и претърсване и изземване в офиси на фирми.

На следващия месец специализираното звено за борба с корупцията към Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми Беширов и Караиванова и поиска отстраняването им от длъжност.

Обвинението срещу деветимата е описано в над 120 страници.

В него са разкрити 25 деяния на Беширов, обвинен, че в предварителен сговор с Румяна Караиванова и в съучастие с помагачите фирмаджии Николай Симеонов, Митко Петров, Ружо Младенов, Огнян Годумов, Бойко Симеонов, Младен Паналов и Младен Скечелиев е присвоил над един милион двеста хиляди лева от държавния бюджет чрез съставяне на документи с невярно съдържание, пише „За истината“.

Според прокуратурата в началото на 2012 година Беширов и Караиванова разработили план с участието на служители на Община Неделно, които упражнявали контрол по строителството, и управителите на подбрани от тях фирми.

Престъпната схема била за кражба на пари от бюджета, най-вече по линията на бедствия и аварии.

Беширов издал множество заповеди, обявявал бедствени положения като преувеличавал валежите в района на Неделино и техните последици. В заповедите му са описани многобройни бедствия – свлачища, преливане на дерета и реки, падане на стени, наводнения на жилищни сгради, затваряне на основни пътища, които в действителност не са се случили.

Тази пролет тричленен състав на Окръжния съд в Смолян спря за шест месеца делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов, обвинен за присвояване в особено големи размери.

Съдът изслуша заключението на тройната съдебно-медицинска експертиза, която трябваше да отговори на въпроса, позволява ли психичното и здравословното състояние на основния подсъдим – Стоян Беширов да участва в процеса.

Д-р Бойка Станева, д-р Лиляна Петрова и д-р Цветелина Петкова посочиха, че бившият кмет на Неделино не може да участва в наказателното производство заради влошено здравословно състояние вследствие на претърпяна катастрофа. „Очакваме частично възстановяване до една година, но това може да се установи, след като бъде извършен още един преглед“, посочиха вещите лица.

Наблюдаващият прокурор Станчо Станчев заяви, че са налице процесуални пречки за по-нататъшния ход на делото. „Намирам, че има предпоставки за спиране на процеса. А с оглед специфичността на случая, който касае обвинение срещу девет лица, делото не може да продължи и по отношение на останалите“, каза Станчев.

Прокуратурата обвинява Стоян Беширов и останалите осем души в присвояване на 1 224 845 лв., заплатени за неизвършени строително-монтажни работи през периода 2012-2015 г. Като извършители се посочват Стоян Беширов и бившият секретар на Община Неделино, а техни помагачи са общински служител и управители на фирми, към които са превеждани публичните средства по фиктивни фактури.

Съдът прие тройната съдебно-медицинска експертиза и постанови спиране на производството срещу всички подсъдими за срок от шест месеца. Един от мотивите е, че по делото следва да бъдат разпитани 200 свидетели, а материалите са в 200 тома, което прави невъзможно да се отделят в ново производство.

Докато очевидно мотивирани експерти го обявяват за недъгав и неспособен да понесе дело, бившият кмет с милионерски размах строи по без друго презастроеното ни Черноморие – цял комплекс от 14 вили.

„Несебърското село Кошарица отдавна е тръгнало към Слънчев бряг, но сега допълнително ще бъде застроено от небезизвестния бивш кмет на Неделино Стоян Беширов. Беширов е обвиняем заедно с още осем души за присвояване в особено големи размери по дело, което се точи от 10 години.

Заради обвиненията бе отстранен от кметския пост през 2015 г. Беширов  успешно да протака делото, като адвокатите му го извиняват с влошено здравословно състояние след преживени катастрофа, инсулт и черепно-мозъчна травма. С тези мотиви последно бе отложено заседание през юни това лято, а само месец по-късно Беширов се явява възложител със съпругата си Виолета на проект за изграждане на 14 вилни сгради в местност Гюргенлика на село Кошарица. Парцелът му попада в границите на защитена зона „Емине” за опазване на дивите птици, но според РИОСВ не пречи на режимите в нея”, пише с документи сайтът Факти.


 Кирил Пламенов


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей