Свързани новини

09.08.2019 10:42

Салвини поиска предсрочни избори

Видян 1268 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




След месеци напрежение между коалиционните партньори в правителството Италия е изправена пред предсрочни избори. За провеждането им призова  вицепремиерът, министър на вътрешните работи и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини с обяснението, че различията между "Лига" и "Пет звезди" не могат да бъдат преодолени.

Късно снощи премиерът - безпартийният професор по право Джузепе Конта - даде пресконференция, на която не скри раздразнението си, обвини Салвини, че е предизвикал кризата и го призова да обясни пред парламента и обществото какво го е накарало да поиска края на правителството.

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо обяви, че партията му не се страхува от нови избори. Партията на Салвини обаче е напред в проучванията на общественото мнение, основно поради твърдата ѝ позиция срещу нелегалната имиграция. На последните избори "Пет звезди" спечели два пъти повече гласове от "Лига", но сега съотношението е противоположното.

Политическите сблъсъци за проекта за железопътна линия между италианския град Торино и френския - Лион доведоха до решението на премиера Конта да го замрази през март. Многомилиардната линия включва прокопаването на 58-километров тунел през Алпите, срещу което остро се противопоставят от "Пет звезди" - и заради разходите, и заради околната среда.

Прогнозната стойност на тунела е 8.6 милиарда евро, но доклад на италианското правителство посочва, че реално тя може да достигне 20 милиарда.

"Лига" защитава проекта с мотива, че той ще създаде работни места и ще стимулира икономическия растеж, както и че превозването на товарите с жп транспорт не вреди на околната среда. Поддръжниците на проекта изтъкват още, че той би съкратил времето за пътуване между двата града до само 2 часа. Тунелът би позволил и пътуване от Париж до Милано за около четири часа, при сегашни 7.

Проектът бе предложен преди 20 години и част от тунела вече е изкопана. Трябва да бъде завършен през 2025 г.

Именно конфликтът, породен от проекта, бе изтъкнатият от Матео Салвини пример за невъзможността на двете партии в правителството да продължат да работят заедно.

Сега президентът Серджо Матарела теоретично би могъл да излъчи правителство и да отложи новите избори до следващата година.

 Източник: Гласове


Снимка: БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Веселин Данев

Бордът по туризъм свърши, роди се БХА

Новата хотелска асоциация вече е ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Не позволявайте страховете да Ви водят при вземане на решения

Не позволявайте страховете да Ви водят при вземане на