Да живее свободна и единна България!", заяви президентът Румен Радев пред присъстващите на вечерната проверка на площад "Съединение".

Свързани новини

06.09.2023 21:29

Само единни можем да преодолеем изпитанията: Радев

Видян 3336 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Скъпи сънародници,
На днешния ден през 1885 г. Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско дело – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Вазов ще напише, че това е „една от най-лесните революции в историята, защото отдавна тя бе извършена в душите“. Само за броени часове мощното народно движение помете границата и една от най-големите неправди на Берлинския диктат.


Водени от Санстефанския идеал, предците ни отхвърлиха изкуствената дилема „румелийци“ или българи и не допуснаха наложеното разделение да спре развитието на България. Дръзкият акт на един просветен народ, който отказва съдбата му да се определя от великите сили, защити правото ни да живеем в общо, свободно и достойно Отечество.
Скъпи съотечественици,


Днес ние не просто припомняме върховете на българското минало. Чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения пример за единение на онези, които преди 138 г. с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация.
Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага на следващите поколения  да водят нашите битки за справедливост, за държавност и достойнство. Каквито и да са различията в обществото ни, вярвам, че отстояването на националната ни памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща кауза за всички нас.


Особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие, да плащаме с растящо обедняване за нашето собствено лекомислие и примирение.
Нека този знаменателен ден да ни напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитанията и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Че силата ни като народ зависи от всеки един, но и всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали. Така както всеки засегнат от поредното природно бедствие – този път в Югоизточна България, следва да чувства протегнатата ръка на  държавата и обществото ни.
Поклон пред дейците на българското Съединение и техните завети!
Да живее свободна и единна България!", заяви президентът Румен Радев пред присъстващите на вечерната проверка на площад "Съединение".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Дайте възможност на творческата си енергия

Дайте възможност на творческата си енергия да се