14.02.2023 09:37

Санкциите Магнитски имат за цел да подсилят европейския избор на България: Джеймс О‘Брайън

Видян 1425 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Санкциите по глобалния закон „Магнитски“ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници, заяви в интервю за БНР Джеймс О’Брайън - ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство няколко политически партии О’Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока.

„Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“, заяви Джеймс О‘Брайън.

Пълен текст на интервюто с Джеймс О’Брайън


Още 5 български граждани - бившият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от БСП Румен Овчаров, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй", санкционирани по закона "Магнитски", подробности за щети за милиони евро, нанесени на българското обществено благо. След всички важни срещи с най-ключовите институции и представители на българските власти в един дълъг понеделник питам посланик Джеймс О’Брайън, схванаха ли българските институции смисъла на тези втори санкции, с които условно казано "българския списък" по "Магнитски" надгради онзи първи състав - Божков, Пеевски, Желязков.

Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа. Важно е, че предприехме тези действия с колегите от Обединеното кралство в пълно съзвучие с ценностите и на ЕС. Действията за съдебна реформа, които бяха представени в последния състав на парламента, имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия.

Така че това, което бихме искали да видим, е ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент.

Видяхте ли нещо подобно да се случва след първите санкции, които наложите в Съединените щати на определени лица от българския политически живот и бизнес преди две години, а именно хазартния бос Васил Божков - сега в Дубай, Делян Пеевски - до скоро депутат от ДПС, и Илко Желязков - настоящ зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС?

По онова време не бях на същата позиция. Така че няма да сравнявам двата момента. Това, което видях на срещите, а аз се срещнах с президента, със служебното правителство, с няколко от политическите партии, e, че всички разбират важността на тези реформи. Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони. Чух силни ангажименти от всички партии, с които говорих, и знам, че някои от останалите казаха, че твърдо подкрепят законодателството за съдебната реформа. Имаме добри взаимоотношения с водещите партии, които заявиха, че искат да придвижат тази съдебна реформа.

Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах.

По какво разпознавате дали една партия, институция или лидер е истински или само се прави на евроатлантик?

Очевидно е, че имаме чудесно посолство тук. Но първо - ние оценяваме партньорите си по това дали споделяме резултати и ценности. Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори. Има много различни измерения, в които хората работят като наши партньори и по различни въпроси. В този случай може да има различни коалиции, посланието на тези санкции е, че тази реформа на системата за борба с корупцията, на главния прокурор, на комисията за борба с корупцията, това е много важно за ЕС, за Обединеното кралство и за САЩ и именно в това ние измерваме нашето партньорство. Дали ще бъдем прави в оценката си за това кой иска да постигне резултати и кой иска да говори? Е, знаете ли, надявам се вие гражданите, както и медиите, да потърсите сметка за това. Отворени сме за различните мнения и от гражданското общество. Но отново ще гледаме кой ще осъществи тези реформи.

Ще има ли още имена?

Няма да спекулирам по този въпрос. Важното е, че това има за цел да мотивира реформата. Обявяваме ги, когато имаме доказателства за тях. Не е така, сякаш имаме предварителен списък. Не разполагам с огромен шкаф, пълен с имена, от който да вадя едно или друго име, когато си поискаме. Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред.

За първи път в съобщението на вашата служба има директна информация за суми и офшорни сметки. Известно ли е всичко това на българските власти и поискали ли са те от вас конкретните данни?

Направихме това с нашето Министерство на финансите. Защото сме наясно, че народът на България заслужава да знае повече за това, което ние знаем. Затова предоставяме повече фактическа информация. Президентът Радев зададе подобен въпрос на срещата в понеделник. И, знаете ли, ние сме щастливи да споделим това, което можем да споделим. Но отново мисля, че въпросът не е само за тези лица. Става въпрос за това да се получи реформа на системата. С нашите санкции ние казваме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват нашата финансова система, т.е. финансова система или банка, базирана на долари, и не могат да влизат на територията на САЩ. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и да посещават страната ни.

Всъщност категориите в съобщението на Департамента по финанси и вашата служба по санкциите са ключови - изброявам -  корупция, свързана с договори в областта на енергетиката, подкупи в съдебната система и законодателни манипулации. Всичко това е доста сериозно. Всъщност исках да Ви попитам дали санкциите наистина помагат, ако санкционираните лица нямат финансови активи, например в Съединените щати, има тази санкция. Ще навредят ли санкциите на техните роднини, ще ги засегнат ли в световната банкова система, където те могат да оперират, и трябва ли да очакваме всички тези лица да отидат …. в Дубай?

Смисълът на санкциите е да отстояват стандартите, върху които е изградена системата ни - финансова система и имиграционна система, основани на правила. Обичаме да правим тези неща с нашите приятели и партньори. Така че присъединяването на Обединеното кралство към нас е от голяма полза. Дали вреди на санкционираните индивиди?! Това не е целта. Но, да бъдеш лишен от възможността да търгуваш в долари или лири или да нямаш достъп до финансови и застрахователни услуги, базирани в Лондон, може да бъде сериозно неудобство. Целта е да защитим нашата система и в крайна сметка да помогнем и на България да се защити.

Достатъчно ли е, да речем, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов просто да се дистанцира от бившия си финансов министър Владислав Горанов, достатъчно ли е всяка една от тези партии или институции да каже, че подкрепя съдебната реформа?

Искаме да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че всички партии са чули това послание и ще видим кой ще го изпълни.Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 хайде баста 14.02.2023 10:58

    Корупция се вихри и в ЕК на най-високо ниво и в много по-големи мащаби, но санкционирани там няма, а те дават тон на останалите. Защо задокеанските чиновници са ни взели за роби и налагат техни виждания и мерки върху бедна България, сякаш сме техен щат?! Унизително за българина е РР да благодари за това и да приема сульо и пульо, които са обикновени треторазрядни служители

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева