02.06.2024 17:00

Санкциите срещу Русия не оказват влияние извън Запада: Председателят на главния търговски център в Дубай

Видян 2180 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Санкциите срещу Русия не оказват влияние извън Запада и подобни усилия за възпрепятстване на бизнеса просто го пренасочват другаде, заяви в интервю за Financial Times председателят на главния търговски център в Дубай.

Дубайският многофункционален стоков център (DMCC) е водеща зона за свободна търговия в Обединените арабски емирства, в която са разположени над 24 000 предприятия.

Ръководителят на DMCC Хамад Буамим заяви пред FT, че санкциите забавят икономиката, но никога не я спират.

„Търговията продължава да тече, просто тече по различен начин“, заяви Буамим.


Според доклада Дубай се смята за бенефициент на опитите на САЩ и ЕС да изолират руската икономика. Световните търговци на петрол се преместиха от Женева в ОАЕ, след като Швейцария се присъедини към кампанията от санкции, въведени срещу Москва.


Буамим, който е и председател на Търговската камара на Дубай, заяви, че енергетиката е най-важният сектор за DMCC, като в зоната са регистрирани около 3000 енергийни компании.


„Фактът, че икономиката не се контролира само от една страна на света, прави тези санкции по-малко ефективни“, твърди Буамим. „Ако вземем само конфликта в Украйна, [санкциите] са ефективни, когато гледате на запад, но не са наистина ефективни отвъд него.“

Той добави: „Не ги виждаме като чудесен инструмент за постигане на някакво въздействие. Те просто усложняват търговията и оказват въздействие върху целия свят.“

В доклада се посочва, че САЩ са се насочили по-специално към международните банки, които финансират търговски сделки. Обединеното кралство също така е наложило санкции на базирания в Дубай търговец на петрол Paramount Energy & Commodities DMCC - дружество, създадено малко преди членовете на Г-7 да наложат ценови таван на руския петрол.


Междувременно Европейският парламент гласува против изваждането на ОАЕ от „сивия списък“ на ЕС с високорискови държави заради предполагаемото подпомагане на Русия за избягване на санкции.

Съобщава се, че ЕС се стреми да постигне съгласие по новия кръг санкции срещу Русия преди юли. Брюксел прие 13-ия си пакет от такива ограничения срещу Москва преди втората годишнина от началото на конфликта в Украйна през февруари. Мерките бяха насочени предимно към затваряне на вратички, за да се попречи на Москва да заобикаля съществуващите ограничения чрез трети държави.

Високопоставени политици и дипломати от ЕС признаха, че възможностите за по-нататъшни санкции се стесняват.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Ще мислите под влияние на емоциите

Ще мислите под влияние на емоциите, което е чисто и