14.06.2024 10:52

САЩ изпращат бойна подводница в Куба след пристигането на 4 руски кораби

Видян 655 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американска бойна подводница акостира в американската база в залива Гуантанамо в Куба, ден след като руска оперативна група от 4 кораба влезе в Хавана на далечна експедиция.

USS Helena, лодка клас "Лос Анджелис", пристигна в четвъртък за "рутинно посещение на пристанището", се казва в изявление на Южното командване на САЩ.

"Местоположението и преминаването на кораба бяха предварително планирани", добави SOUTHCOM, като отбеляза, че "Хелена" "изпълнява своята мисия по глобална морска сигурност и национална отбрана".

АП определи пристигането на подводницата като "демонстрация на сила" от страна на Вашингтон в отговор на присъствието на руски кораби толкова близо до американските брегове.


В сряда в Хавана пристигна оперативна група от четири кораба на Северния флот на руските военноморски сили. Начело на групата беше ракетната фрегата "Адмирал Горшков", заедно с атомната подводница "Казан" от клас "Ясен" - две от най-модерните военноморски средства на Русия.

Два спомагателни кораба - петролният танкер "Пашин" и спасителният влекач "Николай Чикер" - придружаваха оперативната група до Карибите в рамките на това, което Москва определи миналия месец като "експедиция на дълги разстояния", предназначена да "покаже знамето" и да "осигури военноморско присъствие в оперативно важни райони".


Руското министерство на отбраната не е направило повече коментари относно мисията на флотилията, което доведе до интензивни спекулации в САЩ, че присъствието ѝ може да е послание за действията на Вашингтон и неговите съюзници в Украйна.

"Очевидно това е техен сигнал за недоволство от това, което правим за Украйна", заяви по-рано тази седмица говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, като добави, че САЩ нямат "никакви индикации и очаквания, че тук ще бъдат използвани ядрени оръжия".


 Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 аналоговнет 14.06.2024 13:51

    Знаете ли защо е спасителният влекач в групата? Да не стане като с Кузнецов в Средиземно море през 2015 г. - спря му двигателя и замалко да бъде изхвърлен на брега. :)))

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Малко ще ви по изнервят околните

Малко ще ви по изнервят околните, но се опитайте да