13.10.2024 07:13

САЩ въоръжават долара: Джефри Сакс

Видян 2627 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на САЩ е превърнало долара в оръжие, вместо той да служи като средство за размяна или съхранение на стойност, заяви американският икономист и анализатор на обществената политика Джефри Сакс, носител на множество награди.

Сакс направи тази забележка в четвъртък в обръщението си чрез видеовръзка към срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от БРИКС. Длъжностните лица се срещнаха в Москва, за да обсъдят подобряването на международната парична и финансова система преди срещата на върха на БРИКС 2024 в Казан по-късно този месец.

Според икономиста въоръжаването на долара очевидно се случва чрез изземване на замразени руски активи. Той спомена и замразяването от страна на правителството на САЩ на ирански, венецуелски, афганистански и други държавни средства.

САЩ и техните съюзници са замразили активи на руската централна банка на стойност около 300 млрд. долара, от които около 5 млрд. долара се намират в американски банки, като част от кампанията си за санкции, свързана с Украйна. През април президентът Джо Байдън подписа законопроект, позволяващ изземването на руски средства, държани в САЩ, и прехвърлянето им във фонд за възстановяване на Украйна.

„Не можеш да използваш долара като механизъм за разплащане“, каза Сакс, когато един президент може сам да подписва заповеди и да конфискува по същество руски активи за милиарди долари. Американската валута се е превърнала в „инструмент на агресивна форма на политика“, заключи той.

„През последните 15 години казвах на собственото си правителство: „Спрете да го правите, това е безумно, ще унищожи доверието в долара“. Не може да се продължава със системата по този начин, това не се отнася само за Русия“.


 Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дипломата е знак, че си учил, а не че си научил

Дипломата е знак, че си учил, а не че си научил

Дипломата е знак, че си учил, а не че си ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 13 октомври 21:00ч.

Вън от пещта 2013 г. ‧ Трилър/Екшън ‧ 1 ч 56 мин

Режисьор: Скот Купър
В ролите: Крисчън Бейл Ръсел Базе Кейси Афлек Rodney Baze Jr. Уди Харелсън Харлан Дегроат

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог