Свързани новини

09.02.2015 16:24

Сечта не е причината за наводненията, твърди зам.-министър

Видян 1369 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Категоричен съм, че не сечта е причина за наводненията и потопите в последните месеци", заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов на пресконференция, на която представи поредица от мерки на ведомството за опазване на българските гори. 


Според Костов е възможно на някои места изсичането на гори да е оказало известно влияние за по-големите щети, но като цяло то не е основната причина за бедствията. Най-сериозните фактори за потопите по думите му са непочистените корита на реките, лошата инфраструктура и огромното количество паднали валежи.


До седмица с постановление на МС в категорията "защитени гори" ще бъдат включени нови над 103 хил. хка държавни гори, съобщи още доц. Костов. Въпросните гори са разположени на силно наклонени терени, в малко лесисти водосбори, около водни течения, инфраструктурни съоръжения и населени места.


Министерството на земеделието ще предложи на недържавните собственици, каквито са общините, да въведат подобни мерки чрез общинските си съвети. За по-доброто опазване на полските и горски пътища е издадена заповед, която забранява по тях да се извозва дървесина, когато те са преовлажнени. Забранено е и навлизането в сечища на големи камиони и друга неспециализирана горска техника. Въпросните изисквания са съществували и досега, но не са били разписани с конкретни забрани. 


До март 2015 г. ще се промени наредбата за сечите в горите, която засяга видовете и интензивността на сечите. Ще бъде определена горна граница от 20% (максимално разрешено количество за изсичане) за всички видове възобновителни сечи и 30% - за всички видове отгледни сечи. Ще се разпише и правилото вместо едно дърво да бъде отсичано за период от 10-15 години, това занапред да се случва за период от 25 и повече години.


От ведомството на Десислава Танева възнамеряват до 1 година да сертифицират 80% от държавните горски територии, при 15% реално сертифицирани в момента гори. Сред най-спорните предложения за намаляване на незаконната сеч е въвеждането на временно ограничение за възстановяване на ДДС на изнесения необработен дървен материал. Идеята трябва да стане факт след промени в закона за добавената стойност. Целта е да се постави икономическа преграда пред опитите да се изнася дървесина, тъй като мораториум за това не може да се въведе заради европейски разпоредби, обясни Костов. 


По думите му предложението е доста трудноосъществимо, затова момента се разговаря с Министерството на финансите и с юристи, които трябва да изпипат правно нещата.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да