08.08.2024 09:49

Шейново трябва да плати 70 000 лв. обезщетение на една от майките

Видян 171 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд излезе с решение и по делото на втората майка по случая с разменените бебета в болница „Шейново“. Болницата е осъдена да ѝ плати 70 000 лева обезщетение.

Искът на жената беше за 200 000 лв. Останалите искове - на стойност 230 000 лева - на сестрата и на бабата на бебето са отхвърлени. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

През март 2024 г. съдът присъди общо 100 000 лева на родителите на другото бебе.

Случаят е от 2022 г., когато ДНК тест доказа размяната. Едната от майките се е усъмнила, че гледаното от два месеца от нея дете е нейно. Причината – липсата на каквато и да е визуална прилика. Младата жена сигнализирала здравното заведение, което започна вътрешна проверка. Установено бе, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители.

Директорът на "Шейново" тогава д-р Румен Велев обясни, че размяната е станала при първото раздаване на бебетата. В болницата разбрали на 8-9 декември 2022 г. след оплакването на едната от жените. Д-р Велев тогава заяви, че се обмислят нови механизми за контрол в лечебното заведение.

В средата на януари следващата година стана ясно, че родителите ще предявят иск за общо 600 000 лв. обезщетение от "Шейново. Към иска бяха прибавени и роднините им. Болницата отказа преговори, а родителите се заканиха да стигнат до Страсбург.

Междувременно досъдебното производство по случая беше спряно.

„След детайлно запознаване на наблюдаващия прокурор със събраните в хода на разследването данни, производството е спряно, тъй като не е установен по безспорен и категоричен начин извършителят“, обясниха от прокуратурата.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Гледайте преди обяд да свършите повечето неща

Гледайте преди обяд да свършите повечето неща, които