Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм"

Свързани новини

26.08.2024 10:30

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Видян 856 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС.

"Арестът на @Durov е посегателство срещу основните човешки права (на свобода) на словото и сдружаването. Изненадан и дълбоко натъжен съм, че (френският президент Еманюел) Макрон падна дотам да взема заложници като средство за получаване на достъп до частни комуникации. Това принизява не само Франция, но и целия свят", написа Сноудън в платформата "Екс".

След като напусна САЩ, разобличителят и бивш служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) получи убежище в Русия, а преди две години - и руско гражданство.

Според руската депутатка Мария Бутина арестът на руския милиардер Павел Дуров, основател и собственик на "Телеграм", показва, че свободата на словото в Европа е мъртва.

"Павел Дуров е политически затворник - жертва на лов на вещици от страна на Запада", заяви Бутина пред "Ройтерс". "Арестът на Павел Дуров означава, че свобода на словото няма, че свободата на словото в Европа е мъртва", допълни тя.

Бутина, която прекара 15 месеца в американски затвор за това, че е действала като нерегистриран руски агент, а сега е депутат от управляващата партия "Единна Русия", каза, че според нея Дуров е бил арестуван в опит на Запада да получи контрол върху "Телеграм".

"Сега, по същество, те имат заложник и ще се опитат да изнудват Русия, ще се опитат да изнудват всички потребители на "Телеграм", и не само ще се опитат да получат контрол, но и да блокират мрежата тук, в Русия", отбеляза тя.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Преди обед

Новият сезон на Преди обед стартира на 2 септември по bTV

Кой ще заеме мястото до Петър Дочев ще ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей