Свързани новини

11.07.2014 14:53

Спешно готвят спецзакон, гарантиращ депозитите от КТБ

Видян 1158 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спестяванията на всички български граждани в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъдат защитени. Това уверение даде пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов, предава нюз.бг.



Той дойде в сградата на властта за редовния парламентарен контрол пред народните представители, както и заради извънредното заседание на бюджетната парламентарна комисия по отношение на ситуацията с КТБ.



Министър Чобанов направи уговорката обаче, че българите няма да загубят нито стотинка от парите си, само ако парламентът приеме специален законопроект.



Това предложение в момента се подготвя в Българска народна банка (БНБ), а по неговите текстове работят и експерти от Министерство на финансите.



Законопроектът ще съдържа прехвърлянето на всички депозити от КТБ в „Креди Агрикол". Тя се одържавява, което позволява именно държавата да гарантира нейната стабилност и вложителите да бъдат спокойни.



Финансовият министър призова за бързо приемане на този законопроект от страна на Народното събрание, дори в рамките още на следващата седмица, за да може новата държавна банка да отвори врати на 21 юли.



Петър Чобанов отхвърли и още едно притеснение на българските граждани, а именно, че може нещо да се случи с техните пари във времето, в което КТБ е затворена. Парите в новата държавна банка могат да дойдат още и от Фонда за гарантиране на влоговете, който има задължение да гарантира част от депозитите в обявена в несъстоятелност банка, каквато вече е КТБ.



По думите на министъра в този фонд има 2,1 млрд. лева, които ще осигурят ликвидност на новата банка. Държавата също може да предостави свои финансови средства за стабилизиране на ситуацията. Те ще бъдат под формата на увеличаване на дълга, което ще се отрази на таваните на дълга, но не изисква актуализация на централния бюджет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог