Свързани новини

18.10.2009 16:32

Станишев: Постигнатото от нас трябва да бъде защитено

Видян 1452 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди началото на днешния форум фокусът в партията се измести върху проблема за лидерството, заяви Сергей Станишев на конгреса на БСП, съобщи Агенция "Фокус". По думите на партийния лидер в подготовката на конгреса са взели участие всички медии, премиерът, Иван Костов и Яне Янев.


"В момента ураганът, който се изсипа върху нас е безпощаден", коментира Станишев. Неговата гледна точка е, че самата БСП се намира в своеобразна война, при която всеки си е изкопал собствена дупка.
Постигнатото от предишното правителство трябва да бъде защитено и затова не подадох оставка веднага след изборите, каза той и добави, че очаква да чуе оценката на делегатите в конгреса по всичко направено до тук. "БСП трябва да представи обективната оценка на управлението и да я отстоява. Обществото има нужда от нашата силна позиция".
За последните 20 години не е имало подобен период на градеж, на икономически и социален напредък, какъвто имаше при предишното управление, подчерта лидерът на партията. Програмата на ръководеното от мен правителство не беше на програма на БСП. Тя имаше аспекти, който не приемах изцяло, но не можех да не изпълнявам като министър-председател, обясни Станишев. Той добави, че БСП все пак е изпълнила преобладаващата част от обещанията си към обществото.
Станишев коментира още: „Коалицията е плод на тежък политически компромис. Коалиционните ни партньори често подхождаха към управлението тясно партийно, докато ние играхме честно”.
Приетите законодателни промени в изборните закони преди изборите бяха груба грешка, тъй като формираха в обществото мнение за БСП като партия, която се стреми към властта, призна Станишев. Той коментира: „Предизборната кампанията беше конфронтационна, но конфронтацията не беше предизвикана от нас”. Каквато и кампания да бяхме провели, резултатът нямаше да е много по-различен, добави той.
Що се отнася до политиката на партията той каза: "Не приемам твърдението, че тя е била дясно формирана". По думите на Станишев предишното управление подобри, а не влоши живота на българите. Тя повиши жизнения стандарт на населението.
"Ако някой си мисли, че не сме направили нищо за социалнослабите, нека да погледне в бъдещето и да види какво ни очаква при сегашното управление", призова партийният лидер. Корупцията не е измислен проблем и по никакъв начин не можем да кажем, че сме я пресекли, допълни той.
Като един от основните проблеми на БСП Станишев посочи нарушената комуникация, както между ръководството на партията и нейните членове и симпатизанти, така и между партията и гражданите. По думите му други причини за отслабването на БСП са: липсата на екипност, на единна кауза на политическите ръководства, на енергия и амбиция да се свърши повече работа. "В последните месеци станахме свидетели на нетърпимост в партията", каза Станишев и заяви, че това са проблеми от самото начало на прехода.
По отношение на държавата Станишев заяви, че тя за първи път се управлява от дясна популистка партия. Наближаващите 100 дни на правителството са достатъчни за формиране на мнението, че до ден днешен то не е представило нито програма, нито антикризисен план. Така докато в света страните излизат от кризата, у нас тя се задълбочава, каза той. Според Станишев новото управление прави политика, която води до фирмена задлъжнялост. „Интересно е, че управляващите кърпят дупките от държавни дружества, за които обявяваха, че са ограбени от предишното управление. Нали бяха безогледно източени и докарани до фалит?”, попита Станишев.
Той коментира още, че има усещането, че е обявено съревнование между министрите за това кой колко съгрешения на предишните министри ще измисли. По думите му се цели да се осигури комфорт на кабинета като се унищожи БСП.
Притеснително от гледна точка на закона е намерението на премиера да извади фискалния резерв от БНБ, за да го управлява. Това може да създаде условия за корупция, отбеляза Станишев.
Новите управляващи живеят с твърдото убеждение, че всичко започва от тях. Вероятно се надяват, че ще управляват 30 години, но това няма да се случи, заяви още той.
Непрестанните кадрови промени в администрацията Станишев коментира с думите: „Извършва се политическа чистка, която започна от централната администрация и става повсеместна”. Той призова БСП да защити почтените професионалисти и да ги привлече като експерти към партията.
Станишев определи политиката на ГЕРБ като дясно-рестриктивна и социално безотговорна. Очевидно ни очаква бюджетно затягане на коланите, каза той.
ГЕРБ се превръща в поредния разрушител на историята. По-лошото е, че управляващата партия се очертава да се превърне в рушител на демокрацията, коментира Станишев.


Пълният текст на доклада на партийния лидер може да прочетете тук.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.