31.05.2013 12:34

Станишев: Ситуацията е трагична, министрите са в шок

Видян 1789 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ситуацията е трагична. Това, което чувам от новоназначените министри, всички са в шок и казват, че ситуацията е много по-зле, отколкото са очаквали." Това обяви в петък лидерът на БСП Сергей Станишев. Отговорността според него е на бившите управляващи.


"Близо 3 години живяха от фискалния резерв, който им оставихме - беше 8 милиарда и 200 милиона, стана 4 милиарда. Ето, 4 милиарда бяха потрошени от фискалния резерв. Дългът, държавният дълг нарасна с близо 5 милиарда. Какво говорим?", каза Станишев пред Нова телевизия, за да отблъсне упрека, че с обвиненията си действа точно като ГЕРБ след изборите през 2009-та.


Лидерът на партията, с чийто мандат бе излъчено правителството, допълни, че прогнозите на приходните агенции са за с 1 милиард лева по-малка събираемост от планираната за годината, а до март дупката в бюджета е била 800 милиона.


Според него обаче това няма да застраши обещанията за увеличение на парите за майките, на енергийните помощи за хората в тежко социално положение и за подкрепа на хората, които пращат децата си в първи клас.


"Това не са велики мерки, те също изискват ресурс и при това не малък. Хората трябва най-малкото да почувстват, че отношението на държавата, на правителството към техния живот, към тяхното ежедневие започва да се променя, че това как живеят и как се борят с трудностите има значение. Това е, което искаме да покажем, разбира се, наред със стабилизирането на самата държава", каза Станишев.


Той лично се надявал, че правителството би намерило ресурс за увеличение на майчинските от 1 юли, въпреки внесения от самия него законопроект за 1 октомври.


"Очевидно ще трябва много сериозно усилие, първо, да се навакса изоставането в събираемостта на приходите, второ, да се преструктурират допълнително разходите. Но когато говорим за наследството на Борисов, ще трябва да бъдем честни и ясни. И тук не става дума за сравнение с това, което той обвиняваше тройната коалиция. Фактите трябва да говорят. Давам ви следния факт. За последния месец от работата на кабинета "Борисов" са взети 22 постановления на Министерския съвет, които са похарчили 300 милиона, единствения резерв в бюджета. И това е безкрайно безотговорно към държавата и към хората", допълни обвиненията си лидерът на БСП.


Той подчерта, че последните препоръки и докладът на Европейската комисия в 80 процента съвпада с ангажиментите, които са залегнали в управленските приоритети на Орешарски и неговия кабинет. Разминаването по отношение на нарастването на възрастта за пенсиониране Станишев обясни с българската ситуация – "качваш прага за пенсиониране и отдолу младите хора не могат да намерят работа, освен че много хора на възраст, на които им липсва малко стаж за пенсия, не могат да получат пенсия". Освен това трябвало да се отчита продължителността на живота.


"Едно е да вдигнеш, и при това в Германия както се прави, плавно, с план 15 години, стъпка по стъпка, предсказуемо. Какво направиха Борисов и Дянков? Прас, прас, прас, всяко полугодие едва ли не. Не става така. Цялата цел на тази реформа, в кавички, беше да се плаща на пенсионерите колкото се може по-малко време", добави Станишев.


Без да посочва име, той каза, че кандидатурата на Орешарски за втори вицепремиер е много силна – "знак към гражданската, към стопанската инициатива на хората". Той щял да се занимава с цялостната бизнес среда, да наблюдава банката за развитие, Агенцията за чуждестранни инвестиции, да отговаря за административната реформа.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци