Свързани новини

11.04.2013 17:16

Стара Загора на референдум за обгазяването

Видян 1309 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Старозагорци ще кажат своето "не" на обгазяването на града на местен референдум за полигона в Змеево, се разбра по време на живото предаване "България избира NEWS7 TV7" на площада в града. Според немалко от хората не е доказано все още, след близо 15 години обгазяване, кой точно е източникът му. Референдумът е подкрепен от всички партии в местния парламент, а е иницииран от ВМРО, каза общинският съветник на войводите Николина Горова.


Пръв темата за обгазяването повдигна общинарят от РЗС Радослав Танев. Според него това е най-големият проблем на жителите на града на липите. "Масово децата в Стара Загора са с астма, поне от 15 години е проблемът. Бившият кмет неглижира проблема. Това е първият Общински съвет, който гласува единодушно да има референдум дали да бъде спряна дейността на полигон "Змеево", каза той.


Георги Ранов от СДС посочи, че чистотата на въздуха е един от най-важните проблеми в Стара Загора, както и транспортният проблем, паркирането и условията за развитие на местния бизнес. Той призова общинарите да се откажат от заплатите си в полза на финансирането на референдума, който се поема от Общинския съвет.


Вносителите на искането за референдум не са срещу полигона, но така или иначе вече над 10 г. има негативно отношение от страна на обществото. Държавните институции трябва да се вслушат в гласа на хората, защото за мен не е нормално да има изпитатетелен полигон на 3 км от града, каза общинарят от БСП Илия Златев.


„Три правителства досега не казват обгазяванията откъде са, затова никой не знае. Не смятам, че човек трябва да разбере, когато чака на опашка в онкото”, заяви съветникът на "Нова сила" Тихомир Томов. Според него Стара Загора е сред водещите градове по брой на онкологично болни хора. Майка на постоянно болно дете попита, след като има съмнения, че най-малко от 33 източника може да идва обгазяването, 33 референдума ли ще правят старозагорци, всеки на стойност по 200 000 лв., за да се убедят, че са казали ка тегоричното си "не" на продължаващото тровене.


Възрастен старозагорец се оплака, че от 10 г. през ден повръща и това е от обгазяването.


Въпреки сериозния проблем, старозагорци не показаха люти страсти, както другаде в страната по време на кампанията на TV7 и NEWS7. В града нямаше освирквания, плакати и знамена. Въпреки това, хората не премълчаха и другите си проблеми - улиците, застроените детски площадки и градинки. Покрай запрашения и обгазен въздух на старозагорци не бе подмината и темата за сливането на университетската и окръжната болница в една структура. Според гражданите това не е подобрило нивото на здравеопазване в града. БСП беше против сливането, това задълбочи проблема, доведе до просперитет на частните медицински структури, констатира представителят на БСП. "Защо общината подкрепи сливането на окръжна с университетска болница", попита Красимира Златева, а кметът отвърна, че и двете болници са били с огромни задължения. "Това беше предложение на няколко министри, които искаха да реформират болниците, като ги слеят", обясни Живко Тодоров. Той призна, че още не са предприети вички мерки по преструктурирането и проблемът е налице, защото фирми водят дела срещу болницата за борчове, които всеки месец трябва да се плащат. Кметът на Стара Загора призова държавата да се ангажира с проблема на болницата.


Няма да гласувам за ГЕРБ, отсече Милка Андонова от площада и посочи причината: "Имаме вили над канала - искат да ни заграждат за гробище и ни развалят екоравновесието. "Държавен вестник" писал, че са земи на община Стара Загора, а те са на собственици с нотариални актове", възмути се възрастната жена. Кметът на общината Живко Тодоров й обясни: "Гробището има нужда от разширение, в тази връзка е отчуждаването, защото няма в каква друга посока да се разраства." Градоначалникът посочи, че са проверени всички други възможности, но и почвата трябва да е подходяща за тази цел. Собствениците ще бъдат обезщетени, успокои той. Считам, че трябва да се помисли по друг начин да се развива теренът на гробищния парк, а не към непрекъснато разширяване и отчуждаване на земи, не се съгласи общинарят от БСП Илия Златев.


На друг упрек на селски кмет, че само в града се подменяли плочките на тротоарите, Живко Тодоров каза, че те не са били сменяни 30 г. А старите, но здрави плочки, които остават от подмяната на настилката на площада и основните улици на Стара Загора, се карат по кметствата от фирмата-изпълнител за тротоари и в малките населени места.


Бомбата хвърли жителят на село Бели бряг, което е извън община Стара Загора, но бе дошъл, за да си каже мъката на площада. От няколко години с тормоз и насилие тече отнемане на земеделски земи и изселване на селото от „Мини Марица Изток”, обвини човекът. Човекът бе призован да дойде довечера пак на площада, когато на въпроса му трябва да отговорят старозагорските кандидат-депутати отново на площада.


В рамките на шест седмици екипът на „България избира NEWS7 TV7” ще обиколи 19 града и ще даде микрофона за дискусии между народа и местната власт, ще извади на светло местните и националните проблеми. Живите предавания на TV7 са във вторник, сряда и четвъртък от 08:00 и 17:00, a най-интересните моменти от турнето зрителите на NEWS7 ще гледат от 21:00.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева