Адвокатите на Румен Гайтански - Вълка твърят в съда, че бизнесменът не е ходил в Българската банка за развитие

Свързани новини

30.08.2024 09:30

Стоян Мавродиев става защитен свидетел срещу Румен Вълка

Видян 725 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Издирваният бивш шеф на ББР Стоян Мавродиев става защитен сведетел срещу Румен Гайтански-Вълка, пише Lupa.bg, позовавайки се на свои неназованиизточници от Министерство на правосъдието. Отначало той не е искал да говори за отпускането на кредита от 148,5 милиона лева от банката за нуждите на Ахмед Доган. Но след дълги размисли в Дубай, където според източници на медиата в момента се намира, е склонил.

Мавродиев бе обявен за общодържавно издирване преди 2 седмици. Той обаче не бе в страната, а в емирството, където необезпокояван от никого размишляваше какво да прави - да пропее ли срещу Вълка и неговия покровител Доган или да свидетелства срещу тях. Не е искал да разкрива дараверите им, тъй като и двамата са отмъстителни и могат да навредят на семейството му.

Преди 14 дни Стоян Мавродиев бе обявен за национално издирване за това, че в качеството си на шеф на Българската банка за развитие (ББР) е дал необезпечен и необслужван заем от 150 млн. лева на фирма, считана за близка до бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. И тъй като банкерът дълго време не се съгласяваше да стане защитен свидетел, то прокуратурата задвижи процедурата за европейска заповед за арест. Едва тогава той реши да говори за Вълка и неговия съратник от сараите.

Преди две седмици Софийската градска прокуратурата обяви, че Мавродиев, Румен Гайтански и адвокатът Иван Георгиев са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери. Адвокат Георгиев беше задържан, но пуснат 24 часа по-късно под гаранция от 50 000 лв. Гайтански пък се появи сам пред Комисията за противодействие на корупцията, която разследва случая, като адвокатът му Константин Симеонов дори твърди, че Гайтански веднъж е бил върнат от разследващите, които си "насрочили" срещата с него за следващия ден.

Гайтански беше задържан от прокуратурата миналата седмица. В момента той продължава да е в ареста. Така, от тримата обвиняеми по знаковото дело единствено официално в неизвестност за властите е Мавродиев. За него има прокурорско постановление за 72-часово задържане.

Адвокатите на Румен Гайтански - Вълка твърят в съда, че бизнесменът не е ходил в Българската банка за развитие, нито се е срещал с изпълнителния директор Стоян Мавродиев, за да му отпуснат 148,5 млн. лева кредит. През 2019 г. фирмата "Роудуей кънстракшън" получава крупната сума, а 30 млн. лева от нея са платени като задължения в друга банка на ТЕЦ "Варна", който по онова време е собственост на Ахмед Доган. Бизнесменът, който е в най-тесния кръг на почетния председател на ДПС. Според защитниците му - адвокатите Георги Гатев и Красимир Донков, няма нито един свидетел или документ, от който да се вижда, че за въпросния кредит Гайтански бил ходил до ББР, за да се среща с някого от управителния съвет, включително и със Стоян Мавродиев. Бившият шеф на държавната банка е обвинен като извършител на присвояването. По едно и също време за национално издирване бяха обявени и Гайтански, и Мавродиев. Първият се предаде доброволно, а за банкера се предполага, че е в Дубай.











Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.