11.07.2024 09:23

Страните от НАТО обявиха военна помощ от 40 млрд. евро за Украйна през 2025 г.

Видян 541 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във втория ден от срещата им във Вашингтон лидерите на страните-членки на НАТО обявиха пакет от военна помощ за Украйна и заявиха, че пътят на Киев към членство в пакта е необратим, предаде БНР.

Най-малко 40 милиарда евро ще бъдат предоставени на Украйна през следващата година под формата на военна помощ. Средствата ще бъдат осигурени, чрез пропорционални вноски от съюзниците, като основната цел е да бъдат създадени устойчиви нива на помощта, за да може да Киев да надделее във войната с Русия.

В документа обаче не се споменава нищо по отношение на искането на генералния секретар Йенс Столтенберг този ангажимент да стане многогодишен.

Декларация на лидерите на НАТО, че пътят на Украйна към организацията е "необратим", показва, че алиансът се е ангажирал Киев да се присъедини към неговите редици, каза още Столтенберг.

"Това е силно послание от съюзниците в НАТО, че ние наистина искаме Украйна да се присъедини, че работим с Украйна, за да се случи това“, допълни той. Декларацията на лидерите на пакта засили риториката и по отношение на Пекин, като Китай беше наречен "решаващ фактор" за военната кампания на Русия в Украйна.

В документа се казва още, че Пекин продължава да поставя системни предизвикателства пред евроатлантическата сигурност. Йенс Столтенберг обяви и създаването на нова американска база за противовъздушна отбрана в Северна Полша, която е предназначена да открива и прехваща атаки с балистични ракети като част от по-широкия противоракетен щит на НАТО.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Време за активни действия

Време за активни действия. Подходящ е да се извините,