Свързани новини

15.01.2020 15:03

Светът дължи 3 пъти повече, отколкото произвежда

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Светът дължи 3 пъти повече, отколкото произвежда. При брутен продукт от около 87 трилиона USD съвкупният глобален борч е 253 трилиона USD.  Повече от половината от този дълг е на САЩ и ЕС, предаде CNN.

Според Института за международни финанси, цитиран от CNN това поставя съотношението на световния дълг към световното БВП до 322%, което превъзхожда рекордната 2016 г. като най-високо ниво досега.

Повече от половината от този огромен дълг е натрупан на развитите пазари като Съединените щати и Европа, чието съотношение като дълг/БВП като цяло достигна 383%.

Има много виновници. Всички страни като Нова Зеландия, Швейцария и Норвегия имат нарастващи нива на домакинския дълг, докато съотношението на държавния дълг към БВП в Съединените щати и Австралия е най-високо.

На развиващите се пазари нивата на дълга са по-ниски, общо са 72 трлн. долара, но и те се покачват по-бързо през последните години, според IIF.

Съотношението на дълга спрямо БВП на Китай например се приближава до 310%, най-високото ниво сред развиващите се. След натиска върху китайските компании през 2017 и 2018 г. за успокояване, нивата на дълга отново сеповишиха миналата година, се казва в доклада Глобален мониторинг на дълга на Института за международни финанси.

Такъв масивен дълг в световен мащаб е реален риск за световната икономика, очаква се нивата да се повишат още повече през 2020 г.

"Подтикната от ниските лихви и лошите финансови условия, ние изчисляваме, че общият дълг в световен мащаб ще надхвърли 257 трлн. долара през първото тримесечие на 2020 г.", съобщи Институтът.

През миналата година Федералният резерв понижи лихвите три пъти, а референтната ставка на Европейската централна банка все още е най-ниската след финансовата криза.

Целите на Обединените нации за устойчиво развитие, свързани с промяната на климата изискват 42 трилиона долара инфраструктурни инвестиции до 2030 г., но „страните с ограничен капацитет за заеми могат да се изправят пред сериозни предизвикателства за посрещане на нуждите от финансиране за развитие“, заяви ИМФ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост


Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост,