21.06.2024 15:06

Световните лидери ме питат за йогата с любопиство: Моди

Видян 263 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък в цяла Индия и извън нея се състояха чествания на Международния ден на йога под ръководството на министър-председателя Нарендра Моди, който неотдавна беше преизбран за трети пореден мандат.

Моди взе участие в събитието в Шринагар, столицата на съюзната територия Джаму и Кашмир, граничеща с Пакистан. Според доклад на The Times of India около 7000 души са се присъединили към министър-председателя на събирането край езерото Дал, което е гореща туристическа точка.

Публикувайки в X (бивш Twitter), индийският лидер призова хората да превърнат йогата в част от ежедневието си. "Йогата насърчава силата, доброто здраве и благополучието", подчерта Моди и добави, че където и да отиде, световните лидери го питат за нея с "любопитство" и че светът гледа на йогата като на сила за "глобално добро".



Йога е съвкупност от физически, умствени и духовни практики, чиито корени са в древноиндийската философия и за които се смята, че изграждат сила и гъвкавост, като същевременно намаляват стреса.

Моди представи предложението си за "Ден на йога" пред Общото събрание на ООН през септември 2014 г., няколко месеца след първия си мандат, след като неговата партия "Бхаратия Джаната" (BJP) си осигури парламентарно мнозинство.  Обръщайки се към Общото събрание на ООН, той твърди, че "като променим начина си на живот и създадем съзнание, [йога] може да ни помогне да се справим и с изменението на климата".

Списъкът на съавторите на резолюцията на ООН, подготвена от Индия, за обявяване на 21 юни за Международен ден на йога, включваше САЩ, Канада, Франция, Русия и особено Китай, който беше сред основните азиатски сили, подкрепили хода на Индия. В крайна сметка резолюцията беше одобрена през декември 2014 г.

Оттогава Денят на йога се отбелязва всяка година в централата на ООН в Ню Йорк. Миналата година индийският премиер оглави събитието, тъй като то съвпадна с държавното му посещение в САЩ.

В петък министрите от кабинета на Моди са пътували из цялата страна, за да вземат участие в честванията. Министърът на вътрешните работи Амит Шах ръководеше събирането по случай Деня на йога в Гуджарат, родния му щат. Той определи йога като "ценен дар на индийската култура" и заяви, че целият свят я е приел като "неразделна част от ежедневния начин на живот".


Мария Пенчева


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак