29.05.2024 17:55

Тайланд ще подаде молба за членство в БРИКС

Видян 766 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тайланд ще подаде молба за членство в икономическия блок БРИКС, съобщи правителството на страната от Югоизточна Азия.

Кабинетът в Банкок е одобрил текста на официалното писмо, в което се изразява намерението на Тайланд да се присъедини към групата, заяви говорителят на правителството Чай Вачаронке в изявление, цитирано от местните медии.

Според Чай в писмото се заявява, че Тайланд разбира значението на многополярността и нарастващата роля на развиващите се страни в международните дела.


Визията на Тайланд за бъдещето е в съответствие с принципите на БРИКС и присъединяването към нея би било от полза за страната в много отношения, включително за засилване на ролята ѝ на международната сцена и предоставяне на възможности за участие в оформянето на нов световен ред - се казва в писмото.

БРИКС покани страните, които не са членки и се стремят да се присъединят, да вземат участие в срещата на върха на групата, която е насрочена за края на октомври в Казан, Русия. Участието в срещата на върха ще бъде възможност за Тайланд да ускори процеса на кандидатстване, каза Чай.


Първоначално съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, в началото на 2024 г. БРИКС добави Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства. Оттогава насам още 15 държави проявиха интерес към приемане, включително Бахрейн, Беларус, Куба, Казахстан, Пакистан, Сенегал и Венецуела.

Разширеният състав на БРИКС съставлява около 30 % от световната икономика и население от около 3,5 милиарда души, или 45 % от общия брой на населението в света. На него се пада и над 40% от световното производство на петрол.

По данни на Международния валутен фонд в момента БРИКС формира цели 36 % от световния БВП по паритет на покупателната способност (ППС) в сравнение с малко над 30 % за Г-7. Целта на БРИКС е да изпревари Г-7 по номинален световен БВП през следващите четири години, заяви през февруари ръководителят на Новата банка за развитие (НБР) Дилма Русеф.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог