Какво химическо вещество използва МВР по време на сблъсъците между демонстранти и униформени на 2 септември и по принцип?
Според адвокат Албена Белянова вътрешното министерство укрива информация.
2 септември. Напрежението на сутрешния протест ескалира. Полицията използва спрейове. Адвокат Албена Белянова е на площада.
Дни по-късно пита МВР дали е използвало веществото хлорпикрин. Отговорът:
„В МВР се използват само утвърдени от министъра на здравеопазването химически вещества“.
Белянова пита и Министерството на здравеопазването кои са утвърдените химически вещества, разрешени за използване от полицията. От здравното ведомство отговарят:
„В Министерството на здравеопазването към настоящия момент няма постъпили заявления от МВР за утвърждаване на химични вещества, които да се използват при изпълнение на служебните задължения“.

Използваният от полицията газ: Остава неясна съставката на веществото
Експерти коментират, че полицейските спрейове не би трябвало да са толкова силни
"Мисля, че са пръскали с нещо, което не е редно да бъдат пръскани хората“, каза Албена Белянова.
 „Те укриха истината, отказаха да кажат с какво вещество сме били пръскани.”, добавя адвокатката.
 От бТВ са отправили искане до МВР за коментар по темата и разрешение да снимат спрейовете на униформените. От вътрешното министерство са отговорили писмено, без да  позволят да се снима въоръжението на полицаите.
МВР пише, че спрейовете съдържат сълзотворното активно вещество Oleoresin Capsicum, извлечено от пипер. То е нетоксично, с дразнещо сълзотворно и кихавично въздействие върху човешкия организъм.
От МВР не разкриват търговското име на спрея, уточняват само, че производител е американска компания, която има валиден сертификат до 2022 г.. А използването на веществото било одобрено със заповед на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски през 2006 г. - нов член на ИБ на БСП, или преди България да влезе в ЕС.