Свързани новини

18.07.2013 16:41

Цари Мали Град отваря врати за посетители със зрелищни възстановки

Видян 1281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на културата д-р Петър Стоянович, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и кметът на Самоков Владимир Георгиев бяха първите посетители на реставрираната антична крепост Цари Мали град, намираща се в самоковското село Белчин.  


„Провокирани от неспирния иманярски интерес и сигналите за унищожаването на исторически паметници през 2007 г., започват археологическите проучвания на хълма „Св. Спас“, на който се намира крепостта. Установява се, че римската империя е оставила траен отпечатък по тези земи. Разкриват се основите на крепост и три храма, градени през вековете един върху друг“, заяви ръководителят на археологическите проучвания на обекта Веселин Хаджиангелов.


Строителните работи по реставрацията започват през 2012 г. и едва година по-късно крепостта вече е завършена. Проектът е финансиран от Оперативна програма Регионално развитие и е първият напълно завършен от оста за развитие на туристическата инфраструктура. Общата му стойност е близо 6 000 000 лв. Тежката задача да изпълни реставрационните работи се падна на строителната фирма Главболгарстрой АД.   


Цари Мали Град отваря врати за посетители на 20.07.2013 /събота/ със серия от зрелищни възстановки на древни битки и ритуали, различни концерти и забавления за най-малките. Комплексът включва панорамно влакче, което качва туристите от селото до крепостната стена, въжен парк, висящ мост, скулптурна градина, беседки и няколко еко пътеки.


Входът за всички през уикенда е свободен, като началото на възстановките е 10:30 ч.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби