09.09.2024 11:46

ЦИК отказа да регистрира и двете ДПС-та за изборите през октомври

Видян 703 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за участие в предсрочните избори на 27 октомври. Избирателната комисия гласува два отделни доклада, като и двете бяха подкрепени с 15 гласа "за", съобщи БНТ.

Причината за отказа на регистрация и на двете коалиции е, че според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция.

Миналата седмица ЦИК взе решение да регистрира паралелно, без входящ номер коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало". От изборната комисия приеха и указания, с които коалициите "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябваше да предоставят до 17.00 часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.


Припомняме, че председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи решението на ЦИК - двете коалиции с враждуващите групи в движението, да заличат ДПС в тях, като "незаконно". Той обвини председателя на ЦИК Камелия Нейкова, че е свързана с една от партиите в другата коалиция - СБОР.


В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС - Доган.


Междувременно, Върховният административен съд остави без разглеждане жалба, подадена от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров, срещу указанията на Централна избирателна комисия, отнасящи се до разглеждането по административен ред на депозираното заявление за регистрация на коалицията.


Със същото определение върховните магистрати прекратяват производството пo делото.


На 8 септември в деловодството на ВАС от коалицията постъпиха едновременно жалба и заявление за нейното оттегляне. Със свое разпореждане от същия ден върховните магистрати дадоха срок до 9.30 ч. днес на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС" да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба. Указанията на съда бяха спазени и коалицията представи пълномощното в определения срок.


Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима, защото със заявлението от 8 септември тя е оттеглена, поради което по нея съдът не дължи произнасяне. Вторият мотив е, че указанията на ЦИК за отстраняване на непълноти или несъответствия в документи за регистрация на коалиции не подлежат на самостоятелно съдебно обжалване. Само отказът за регистрация може да се обжалва пред ВАС, допълват от съда.


От съда обясняват, че недопустима жалба не подлежи на разглеждане и поради това делото се прекратява.


Мария Пенчева




 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Приземяване, приземяване, приземяване! 09.09.2024 13:59

    О, да!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще сте твърде реактивни

Днес ще сте твърде реактивни. Всичко и всички ще ви