Цикадите са най-новата хранителна тенденция

Свързани новини

19.05.2024 07:05

Цикадите са най-новата хранителна тенденция - увити в бекон, пържени по кажун и с пралини

Видян 2708 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Те се роят в САЩ в своите трилиони и са известни с това, че произвеждат досадно жужене.

Но един от начините, по които американците се справят с „апокалиптичния“ приток на цикади, е като ги ядат.

Малките насекоми, които отначало са кафяви, но потъмняват, когато узреят, са бедни на мазнини, богати на протеини и имат „ядков“ вкус, според тези, които са били достатъчно смели да ги опитат.


Както ресторантите, така и домашните готвачи използват шумните насекоми в ястия като пържени картофи и салати, увити в бекон или просто изпържени в подправки като вкусна закуска.

Бил Броудбент, президент на компанията за ядливи насекоми Entosense в Мейн, казва, че цикадите са „богати на протеини“ и по хранителна стойност са сравними с говеждото месо.


„Те съдържат здравословни мазнини, малко калории и въглехидрати и са добър източник на антиоксиданти“, казва Броудбент пред MailOnline.

„Протеинът от насекоми е истински животински протеин и включва всички незаменими аминокиселини.

В Ню Орлиънс Bug Appétit, ресторант в градския инсектариум Audubon, приготвя ястия като салата с цикади и печени цикади.

Зак Леман, куратор на животинските колекции на инсектариума, има юридическо разрешение да сервира диво уловени цикади, докато работи по намирането на източници на буболечки.

Всяка култура има неща, които обича да яде, и може би неща, които са табу, или неща, които хората просто мръщят с нос и вежди - каза Леман.


„Няма причина да се прави това с насекомите, когато се разглеждат хранителната им стойност, качеството им в чинията, вкусът им, ползите за околната среда от събирането на насекоми, вместо да се работи с добитък.

El Rey във Филаделфия също използва цикади, нарязани за салса и смесени в картофена супа, за да придадат орехов вкус, а Bar Sótano в Чикаго също планира да добави цикади към менюто си.

Но не само професионалните готвачи използват буболечките в своята кухня.  

Според Smithsonian Magazine двойка от Южна Каролина наскоро е организирала вечеря с цикади, като буболечките са били увити в бекон, изпържени в каджън подправки и дори превърнати в пралине.


„Избягвайте добре поддържаните дворове поради възможността за наличие на химикали за тревни площи и други замърсители, които цикадите може да са абсорбирали“, казва той в публикация в блога си.

„Наблюдавайте ги как се изкачват по дърветата и започват да линеят от външната си обвивка.

Когато се освободят от черупката си, внимателно хванете меките им тела, бланширайте ги във вряща вода за една минута, след което ги поставете в торбичка с цип и ги сложете във фризера, преди да ги приготвите за готвене.

Уорнър добавя, че буболечките имат „орехов вкус“ и приятна хрупкавост, когато са задушени в зехтин с няколко подправки, но от тях става и добро пържено ястие.

Според Американската администрация по храните и лекарствата хората, които са алергични към ракообразни, трябва да избягват консумацията на цикади, тъй като те имат роднинска връзка със скаридите и омарите.


 Източник: Dailymail.co.uk


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.05.2024 22:50

    Не става, 01.Нито котките, нито кучетата ми искат да ядат колбаси от магазина.

  • 001 Anonimen 20.05.2024 04:37

    Ако на едно дете от малко започнете да му давате по малко талаш, бъдете сигурни, че като порасне ще яде талпи! Т.е. какво ще ядеш зависи от това с какво си отраснал!

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще изпитвате желание да помагате на другите

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще изпитвате желание да помагате на другите, но